PRO Oeuvreprijs voor Richard van Alphen

Algemeen
Afbeelding
Marco Dekker van de PRO overhandigt Richard van Alphen zijn prijs. (Foto: Christy Rijser)

PURMEREND - Deze week reikte de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO), na de twee ondernemers van het jaar 2020, nog een prijs uit. De oeuvreprijs. Een bijzondere prijs, voor bijzondere mensen die zich onderscheiden door een grote maatschappelijke betrokkenheid. Dit keer viel hij toe aan Richard van Alphen, en met goede redenen.

Hij was er even stil van. En dat is niets voor hem, geeft Richard van Alphen toe. Maar de oeuvreprijs van de PRO wordt niet lichtvaardig uitgereikt, dat is pas twee keer eerder gebeurd. En zo opeens krijgt hij bericht dat deze hem over 2020 was toegekend. “Ik was echt ongelooflijk verrast”, zegt hij.

Maar voor wie hem kent zal het zeker geen verrassing zijn. Richard zet zich al vele jaren in voor een breed scala aan activiteiten die raken aan maatschappelijke betrokkenheid. Sinds negen jaar is hij verbonden aan het Inloophuis Wij Allemaal, de laatste jaren als ambassadeur, en hij zet zich vol overgave in voor de Stichting Vrienden voor Purmerend waarin hij probeert iets terug te doen door kwetsbare, eenzame ouderen blij te maken.

Mensen blij maken is het mooiste wat er is

“Mensen blij maken, dat is het mooiste wat er is”, legt hij uit. “Dat je hulp biedt aan mensen die dat kunnen gebruiken, daar je netwerk voor inzet, andere mensen enthousiasmeert en kruisverbanden ziet en legt. Het is maatschappelijke betrokkenheid, maar hoe geef je daar invulling aan? Door anderen extra aandacht te geven, en iets te doen, zoals bijvoorbeeld Tongen in Purmerend. Wanneer iemand mij iets vraagt loop ik nergens voor weg, ik denk in oplossingen. En die zoek ik, altijd. Dat zit in me. En het voordeel is dat ik ook veel mensen ken die ik kan benaderen om te helpen.”

Coronateststraat

Wellicht omdat hij sinds zijn huwelijk is verbonden aan het traditionele Purmerendse familiebedrijf Joh. de Vries, dat het autobedrijf aan de Kooimanweg bestierde, verschillende tankstations heeft en onroerend goed. Richard beheert het vastgoed van de familie, en ook dat doet hij op zijn eigen betrokken manier. Toen de gemeente hem benaderde over het voormalige bedrijfspand aan de Burgemeester Kooimanweg omdat het perfect was voor de coronateststraat, hoeft hij er geen moment over na te denken. Niet alleen stelde hij het perceel en pand ter beschikking, het was bovendien in zes dagen operationeel. “Over dat soort zaken hoef ik inderdaad geen seconde na te denken. Er zijn meer mensen die het gebruiken, voor winkelopslag, om de bierkar van de Bontekoe te stallen, om te vergaderen als er door corona meer ruimte nodig is. Ik zeg gewoon; prima, het licht brandt en zet lekker koffie.”

Het helpen en klaar staan voor anderen zit er in, en zal ik altijd blijven doen

Grote betrokkenheid

“Binnen het bedrijf werken we eigenlijk ook zo”, vervolgt Richard. “We hebben grote betrokkenheid met onze mensen. Je doet het samen, je werkt samen naar iets moois. Het moet ook samen, want samen sta je sterk en kun je heel ver komen. Dan ontstaan er de mooiste ideeën en initiatieven. Het helpen en klaar staan voor anderen zit er in en blijf ik ook altijd doen. Zoals Wij Allemaal, daar heb ik een heel erg warm gevoel bij, dat zit in mijn hart. Maatschappelijk betrokken zijn is een stukje verantwoordelijkheid nemen, iets terug doen voor anderen, en wanneer je mogelijkheden hebt ergens te helpen, dan moet je het doen. Ik vind mezelf daar niet zo belangrijk in, het gaat om hen, niet om mij.” Wat niet wegneemt dat hij enorm blij is met de prijs en deze een heel mooi plaatsje gaat krijgen.