
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk overhandigde een symbool met agrarische achtergrond, die tevens de verbinding met Purmerend aangeeft.
((Foto: aangeleverd))Commissaris van de Koning lovend over Beemster in fusieproces
BEEMSTER - Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, bracht woensdagmiddag 7 april een bezoek aan Beemster. Het was het laatste officiële ambtsbezoek vanuit de provincie, want indien de Eerste Kamer groen licht geeft, gaan de gemeenten Beemster en Purmerend vanaf 1 januari 2022 verder als één gemeente.
Tijdens het bezoek sprak hij met het college en ging hij met burgemeester Karen Heerschop langs bij De Beemster Bron, het centrum voor ambacht en educatie waar allerlei mensen en organisaties werken en bij elkaar komen om van elkaar te leren en inspiratie op te doen. Vervolgens praatte hij in een digitale meeting met de gemeenteraad over de fusie met Purmerend, participatie, samenwerking en verbinding in de regio.
“Met het samengaan van beide gemeenten wordt de bestuurskracht versterkt. De fusie maakt de verbetering van de kwaliteit van dienstverlening aan inwoners mogelijk, het vermindert de kwetsbaarheid van de gemeente en zorgt voor een toename van de bestuurskracht”, aldus Van Dijk in zijn toespraak.
Hij complimenteerde de raad voor de keuzes die er gedurende het proces zijn gemaakt. Volgens hem getuigt van zelfbewustzijn en bestuurlijk lef. Hij ging daarbij nadrukkelijk in op de mogelijke scepsis. “Veel gemeenteraden en de inwoners die zij vertegenwoordigen vrezen dat door de fusie de identiteit van een gemeente verdwijnt. Dat geldt ongetwijfeld ook voor sommige raadsleden en inwoners van Beemster. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat die vrees onterecht is.”
Een bestuurlijke fusie betekent geen verlies van identiteit, meent Van Dijk. Hij somt op: “De identiteit van Beemster en de Beemsterlingen verdwijnt niet. De polder Beemster die sinds 1612 bestaat, blijft gewoon bestaan. De Beemster behoudt als werelderfgoed haar eigenheid, zelfs op internationale schaal. De Beemster met zijn karakteristieke forten blijft onderdeel van de stelling van Amsterdam. Het agrarische karakter van de polder zal ook in de toekomst het kenmerk van de Beemster zijn. De Beemsterkaas blijft de Beemsterkaas en ik verwacht niet dat deze wordt omgedoopt in Purmerender kaas. Uw eigen cultuur blijft gewoon in stand”, stelt hij de aanwezigen gerust.
Hij staaft dat met zijn eigen ervaringen als inwoner van Badhoevedorp. “De gemeente Haarlemmermeer heeft meer dan twintig kernen, die ieder hun eigen identiteit hebben, met een eigen dorpsraad, een eigen feestweek en een eigen Sinterklaasintocht. En dat geldt ook voor de kernen in de voormalige gemeente Spaarnwoude en Haarlemmerliede die sinds 1 januari 2019 is gefuseerd met Haarlemmermeer. In de Beemster zal het niet anders zijn. Clubs en verenigingen in de polder blijven invulling geven aan de eigen identiteit.”
Hij vertelde voorts met interesse gelezen te hebben dat de inwoners van Beemster en Purmerend op zoek zijn gegaan naar wat hen bindt. “De uitkomst van de zoektocht blijkt de koe te zijn. De koe, die terugkomt in het wapen van Beemster en een uiting is van het agrarische karakter van de polder, werd vroeger naar de veemarkt in Purmerend gebracht om te worden verhandeld. Twee verschillende identiteiten, maar wel met een binding.”
Binnen 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit Purmerend!
Binnen 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit Purmerend!
Via onze nieuwsbrief ontvangt je wekelijks op donderdag hét nieuws uit gemeente Purmerend
in je inbox.
We praten je bij over het lokale nieuws, evenementen en lezersacties.