Jubilerend VHP heeft nog mooi boek over 75 jaar Purmerend in petto

Algemeen
Gerard Schotsman in de deuropening van het VHP-huis.
Gerard Schotsman in de deuropening van het VHP-huis. (Foto: Rodi Media/NV)

PURMEREND – De Vereniging Historisch Purmerend bestaat dit jaar een halve eeuw. Dat 50-jarig jubileum lijkt vooralsnog geruisloos voorbij te glijden in coronatijd, maar toch zijn er wel wat feestelijke momenten. Zoals de uitgave van Kleurrijk Purmerend, het kleurboek van de marktstad, dat niet alleen alle leden gratis ontvingen, maar ook gretig aftrek vindt onder andere Purmerenders. Het jubileumboek over 75 jaar Purmerend ligt ook klaar, en verder, aldus VHP voorzitter Gerard Schotsman, “is het afwachten wat er elders dit jaar misschien nog mogelijk is.”

Je zou verwachten dat de historische vereniging haar lange geschiedenis helemaal in kaart zou hebben voor een mooie terugblik. Dat is niet zo. “We weten alles van de geschiedenis van Purmerend, maar hebben dat van ons niet zo direct in het vizier”, zegt Gerard. Wellicht komt dit er ooit nog. Er zijn plannen om naast de opslag van het gedigitaliseerde materiaal van VHP, ook de administratie, onder andere de notulen over de jaren, van VHP onder te brengen bij het Waterlands Archief. “Onze samenwerking werkt uitstekend. Het materiaal is via het archief voor iedereen in te zien, en onze leden van de video- en fotogroep bijvoorbeeld kunnen thuis inloggen bij het Archief zodat ze verder kunnen met het identificeren van het materiaal. Daar komen bij het kijken altijd enorm veel herinneringen boven. Dat is geweldig. Maar het is erg veel werk. We hebben duizenden films en foto’s, het is helaas onmogelijk om ze allemaal te digitaliseren en te duiden.”

Geboren in Apeldoorn

Zelf merkt Gerard dat hoe meer de leeftijd vordert, hoe interessanter de geschiedenis wordt, en ook die van Purmerend heeft hem gegrepen. Hij is geen geboren Purmerender. Geboren in Apeldoorn kwam hij hier op 12-jarige leeftijd, in de eerste nieuwbouw in de Bloemenbuurt. “Tegenover ons huis stond het toenmalige Ziekenfondsgebouw. Daar werkte, nu heel toevallig, Jan ten Cate, de man die het initiatief nam voor de oprichting van VHP in 1971, en tientallen jaren voorzitter was. Je had toen geen idee natuurlijk, maar wel grappig dat ik toen Jan al leerde kennen.”

Na zijn vervroegde pensioen was Gerard lange tijd actief in de wijkkerngroep van Weidevenne. Toen daar een eind aan kwam, hij is geen stil-zitter, keek hij om zich heen om te zien of er ergens nog een andere mooie uitdaging lag.

Jaren lid van VHP

“Ik was al jaren lid van VHP en zag in 2019 in het magazine de oproep voor een nieuwe voorzitter.” Hij raakte in gesprek met de bestuursleden, in de vraag of dit iets voor hem was. “De structuur van de vereniging sprak mij heel erg aan. Met de zelfsturende afdelingen die zelfstandig werken met hun eigen expertise, waarbij de voorzitter vooral faciliterend en overkoepelend werkt.” Daarnaast was er de klik met het bestuur, de andere vrijwilligers, en vanzelfsprekend met de geschiedenis van Purmerend. Zo vond in 2020 een, door corona, ‘zachte overgang’ plaats met de voorzitterswissel van Tineke Abercrombie naar Gerard.

Alles loopt verder

Gerard vindt het jammer dat de vereniging zich al ruim een jaar niet kan presenteren zoals altijd. “Er zijn geen presentaties, we hebben geen inloopdagen meer. Maar de structuur bewijst zich prima. Iedereen werkt gewoon thuis door aan alles, dus in die zin loopt alles gewoon verder.”

Er lagen verschillende plannen voor het 50-jarig jubileum vanuit de door Tineke voorgezeten jubileumwerkgroep. “Die zijn er nog steeds hoor”, geeft Gerard aan. “Maar de uitwerking is begin 2020 gestopt omdat alles onzeker is. Het is lastig iets concreets te plannen nu. Daarom zijn we blij met het kleurboek, zodat we in ieder geval nog iets bijzonders voor onze leden konden doen. Zij hebben ook kunnen inschrijven op het jubileumboek. Dat is in principe klaar, maar wij willen de introductie, wanneer we het eerste exemplaar aanbieden aan de burgemeester, graag een feestelijk tintje geven met meer mensen erbij. Dat kan allemaal nu niet, dus we stellen het nog even uit. Het mag wel wat aandacht hebben namelijk. De hele geschiedenis van Purmerend staat er in vanaf 1945, enorm veel foto’s, ongeveer 2000 pagina’s dik.” 

En daar ligt misschien ook uiteindelijk wel de geschiedenis van VHP zelf: nauw verweven met die van Purmerend.

Nelleke Vogel