Versterkte Wheredijk wordt langzaam zichtbaar

Algemeen
De bomen worden ‘beschermend’ ingepakt.
De bomen worden ‘beschermend’ ingepakt. (Foto: Frans van Emmerik)

PURMEREND - Om aan de waterveiligheidsnorm te voldoen wordt de Wheredijk versterkt. In de komende maanden worden kabels en leidingen vervangen inclusief het warmtenet en worden het huidige fietspad en de groenstrook heringericht. Door de werkzaamheden is het fietspad vanaf half maart afgesloten. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt in dit project samen met Stadsverwarming Purmerend (SVP), gemeente Purmerend en de netbeheerders Liander, PWN en Ziggo. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het najaar van 2021 gereed.

In de periode tot mei wordt de beschoeiing in de sloot onderaan de dijk vervangen en wordt de binnenzijde van de dijk opgehoogd. Het asfalt van het (brom-)fietspad wordt verwijderd en aangevuld met zand voor de kabels en leidingen. Van mei tot en met augustus renoveert SVP de warmteleidingen in de dijk en naar de woonarken toe.

Opnieuw ingericht

De netbeheerders vervangen hun kabels en leidingen in de periode van juni tot en met augustus. Na deze werkzaamheden wordt de dijk opnieuw ingericht, dit geldt voor zowel het (brom-)fietspad als de groenstrook.

Op de dijk blijven veel bomen staan, verandert de grasmat naar een bloemrijke groenstrook en worden er plaatselijk inheemse bomen of struiken aangebracht. Dit om de biodiversiteit te verhogen. De groenvisie is overgenomen vanuit de groenadviescommissie. De commissie heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan het opstellen van een advies voor de herinrichting van de groenstrook op de Wheredijk.

De commissie bestaat uit bewoners uit de woonwijk en de woonarken, de gemeente en de beheerder van de dijk, het hoogheemraadschap.