De ‘grand reopening’: Feestelijke ballonnenzee in binnenstad

Algemeen
Afbeelding
De Breedstraat 'in' de ballonnen. Vierde van links initiatiefneemster Saar van Kampen. (Foto: Els Broers)

PURMEREND - We mogen weer! Winkels en horeca zijn superblij dat de deuren vanaf vandaag weer open mogen, al is het nog met wat beperkingen. Klanten kunnen gewoon, zonder afspraak, langskomen waarbij ze als het te druk is binnen, wellicht even moeten wachten. De horeca mag weer van 12.00 tot 18.00 uur gasten ontvangen op de terrassen. Het voelt een beetje als feest, en dat vond ook Saar van Kampen, eigenaresse van boetiek Instyle in de Breedstraat. Ze nam het initiatief om de hele binnenstad vol te laten hangen met ballonnen, een idee dat zoveel bijval kreeg dat het centrum van Purmerend vandaag is veranderd in een ballonnenzee.

Het idee ontsproot een week geleden tijdens haar eigen verjaardag. “Ik zat gezellig met ons team aan een gebakje, en bedacht dat er eigenlijk ook ballonnen bij hoorden, bij zo’n feestelijk moment. Dat idee ging uiteindelijk een hele andere richting uit.” En wel naar deze bijzondere woensdag, wanneer haar winkel, de overige winkels en de horeca, hun deuren weer mogen openen. “Een feestelijker moment dan dat is er niet. Dus samen met mijn team liepen we elke winkel en horecagelegenheid in de stad af, met de vraag of zij ook hun gevel wilden volhangen met ballonnen vandaag. Ik zag dat helemaal voor me, een zee van ballonnen, in elke straat, een beetje Italiaans sfeertje.” Gelukkig was iedereen die ze sprak even enthousiast. Saar stapte naar Feestje Waterland dat al snel heel druk was met het regelen van de vele ballonnen.

Tekst loopt door onder afbeelding


Een tros ballonnen wordt afgehaald bij Saar. Foto:  Els Broers

Wisselwerking retail en horeca

“Iedereen is gewoon heel blij”, geeft Saar aan. “En het is supermooi dat ook de horeca weer open mag. Tijdens de eerste lockdown toen de horeca dicht was en wij open bleven miste je heel erg die wisselwerking. Dan merk je pas hoe heel hard je als binnenstad de horeca nodig hebt. Dat brengt leven er in en gezelligheid. Het is een kruisbestuiving, winkels en horeca. Dat je tijdens het winkelen even lekker op een terrasje kan zitten met een kopje koffie, of als het koud is even een warme chocolademelk haalt. Dus ik ben er erg gelukkig mee dat ook de horeca open is, dat brengt ons ook wat meer traffic.”

Fysieke winkel heeft zich wel bewezen

Toch klaagt ze niet over het winkelen op afspraak van de laatste tijd. “Dat ging in het begin wel goed. Ik mag echt niet mopperen. Maar je merkte, zeker toen het weer kouder werd, dat er minder mensen kwamen. Dat was best lastig. En je wil zo graag! Je hebt je mooie nieuwe collectie in de winkel hangen, zoveel moois ingekocht, dat gewoon niet de volle kans krijgt om de winkel uit te vliegen. Dat is voor iedereen zuur. We merken en horen ook dat mensen wel een beetje terug zijn gekomen van het online kopen. Wij, in een winkel, kunnen snel schakelen. Mensen willen de stof voelen, wij weten wat mooi staat, je kunt lekker van alles passen. Tijdens de lockdown maakten we wel verrassings/pastassen voor onze klanten die we bij hen langs brachten. Konden ze toch lekker alles rustig passen en gewoon terugbrengen wat ze niet wilden. Ik denk dat in deze tijd de fysieke winkel zich wel heeft bewezen. Dat het iets is waar mensen veel behoefte aan hebben. Dat we er weer kunnen zijn voor onze klanten is zeker heel veel ballonnen waard.”