Waterlands Archief zet twee actuele thema’s online in geschiedenislokaal

Algemeen
Afbeelding
Tbc-patiënten in het Stadsziekenhuis te Purmerend. (Foto: Waterlands Archief)

Coronacrisis in Waterland en Ziekte & Zorg door de eeuwen heen

REGIO - De coronapandemie houdt ons inmiddels ruim een jaar in z’n greep. Nog altijd heeft de ziekte een enorme impact op ons dagelijks leven. Ondanks alle zorgen en voor velen ellende, schrijven we wél met z’n allen geschiedenis. Daarom heeft het Waterlands Archief in Purmerend op het educatieve bronnenplatform www.geschiedenislokaalwaterland.nl twee actuele thema’s ingericht: Coronacrisis in Waterland en Ziekte & zorg.

De meeste bronnen komen uit de collectie van het Waterlands Archief, enkele zijn afkomstig van het Purmerends Museum en van enkele overheidsinstanties.

Onderwijs

De website is met name voor het (middelbaar) onderwijs ontwikkeld; de bronnen kunnen worden gebruikt door de docent ter ondersteuning van lessen en door leerlingen voor bijvoorbeeld een werkstuk. Uiteraard zijn andere belangstellenden ook van harte welkom de bronnen te bekijken. Bij eventueel gebruik van bronnen door derden, moet wél vooraf toestemming aan het Waterlands Archief worden gevraagd.

Coronacrisis in Waterland

Na de uitbraak van COVID-19 heeft het Waterlands Archief in de media een oproep gedaan voor materiaal. Met behulp van een deel van de ontvangen foto’s én die gemaakt door verschillende archiefmedewerkers, wordt het verloop van de coronapandemie in onze omgeving in beeld gebracht. Het thema is nog steeds in ontwikkeling want de crisis is helaas nog niet voorbij. Daarom is nieuw (liefst digitaal) materiaal onverminderd welkom. Dat kan worden gestuurd naar info@waterlandsarchief.nl. De voorwaarden zijn te vinden op de website van het archief: www.waterlandsarchief.nl.

Tekst loopt door onder afbeelding


Online lesgeven in het Don Bosco College. (Foto: Waterlands Archief, fotograaf: Lotte Koning/Don Bosco College, Volendam)

Ziekte & zorg

De coronapandemie is niet de eerste ziekte die Nederland en ook onze regio heeft getroffen. Door de eeuwen heen hebben verschillende, al dan niet besmettelijke ziektes de Waterlanders geteisterd, denk aan bijvoorbeeld de pest, pokken, cholera, tyfus en tbc. Daarom is een afzonderlijk thema Ziekte & zorg gemaakt met daarin enkele tientallen bronnen uit verschillende plaatsen in het werkgebied van het Waterlands Archief. 

Enkele voorbeelden:

Tekst loopt door onder afbeelding

In 1454 werd in Monnickendam een pesthuis ingericht op het zogenoemde Pesthuiseiland. (Foto: Margreet Lenstra, Waterlands Archief)

- De zogenoemde ledezetters van Jisp, die in de 16e en 17e eeuw een grote reputatie genoten wegens het zetten van gebroken ledematen en de behandeling van ontwrichtingen. 

- Lokale maatregelen in Purmerend, in de strijd tegen cholera in 1886 en in 1918 tegen tyfus. 

- Een rekening uit 1857 van de Edamse apotheker Hoola van Nooten voor onder andere de levering van bloedzuigers. 

- Enkele objecten uit de collectie van het Purmerends Museum met betrekking tot de lokale gezondheidszorg.

- Het door de Purmerender ondernemer Nicolaas Ruis in 1926 gestarte taxibedrijf dat uitgroeide tot ambulancedienst. 

- Foto’s van het vroegere Gast- en Proveniershuis in Purmerend.

www.geschiedenislokaalwaterland.nl


(Foto: Waterlands Archief)