Stamceltherapie in Moskou enige redding voor Jerry (31)

Algemeen
Jerry Huizinga geflankeerd door Jean Marc ter Riet, Marika Pruis, zijn vrouw Anne en Rachel Hayhoe.
Jerry Huizinga geflankeerd door Jean Marc ter Riet, Marika Pruis, zijn vrouw Anne en Rachel Hayhoe. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - Stel, je bent 26 jaar en dus volop in de bloei van je leven. Je beweegt, sport en werkt veel en hard. En dan ineens krijg je bij een bezoek aan de neuroloog te horen dat je Relapsing Remitting Multiple Scleroris, kortweg RRMS hebt. En dan ook nog in een progressieve vorm. Het is de nachtmerrie voor iedereen. Voor de inmiddels 31-jarige Jerry Huizinga werd het keiharde werkelijkheid. Zijn wereld en die van zijn vrouw Anne stortte in.

We willen er alles doen om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen

Relapsing Remitting Multiple Sclerosis is een slopende zenuwziekte waarbij de buitenkant van de zenuwen door het immuunsysteem wordt aangevallen op verschillende plekken. Het betekent dat Jerry steeds minder kan lopen, bewegen, moeilijker kan praten en slikken en vaak aanvallen heeft met veel pijn heeft en snel vermoeid raakt. En die cyclus volgt steeds korter op elkaar.

Behandeling in Nederland is (nog) niet mogelijk. Daar komt bij dat verzekeringen eventuele behandelingen in het buitenland niet vergoeden. Terwijl er wel degelijk een kans bestaat dat Jerry zijn oude leven voor een groot deel kan oppakken. Dan moet hij voor een stamceltherapie naar Moskou. De in Rusland en intussen in andere landen bekende dokter Frederankco is gespecialiseerd in een therapie waarbij nieuwe cellen worden ingebracht, die de functie van de aangetaste andere cellen overnemen. De kosten van de behandeling zijn 60.000 euro.

Er is nog 48.000 euro nodig

Voor de onfortuinlijke Jerry is een crowdfundingsactie gestart. Inmiddels staat de teller op 12.000 euro. Een mooi begin, maar het betekent dat er nog minimaal 48.000 euro binnen moet komen alvorens hij ook maar enige hoop mag koesteren op een zo goed mogelijk herstel. Een groep bekenden en vrienden heeft nu het plan opgevat om Jerry Huizinga en zijn vrouw Anne niet alleen een hart onder de riem te steken, maar daadwerkelijk in actie te komen en te proberen het benodigde bedrag voor de stamceltherapie bijeen te krijgen.

Jean Marc ter Riet, Marika Pruis en Rachel Hayhoe, stuk voor stuk mensen met een sterk sociaal en maatschappelijk gevoel en een groot netwerk, doen er alles aan om het leven van Jerry en Anne te normaliseren. De drive om dit te doen is ontstaan vanuit de Rotaryclub Purmerend Polderland waarvan het drietal en ook de vader van Anne lid is. “Dit is geen actie vanuit Purmerend Polderland, we kennen elkaar alleen van deze club. En we vinden dat Jerry geholpen moet worden”, zegt Jean Marc ter Riet.

Aandacht tijdens marathon

Afgelopen weekend liepen Marika Pruis en Rachel Hayhoe de Beemster Erfgoed Marathon in shirts met de opdruk ‘Steun Jerry tegen MS’. Door onderweg mensen te wijzen op de actie en hen direct naar de donatiesite te laten scannen werd 310 euro bijgeschreven. “We wilden aandacht voor de crowdfundingsactie genereren en dat is volgens ons goed gelukt”, aldus Rachel na afloop.

In het Purmerends Nieuwsblad van deze week een uitgebreid interview met Jerry, Anne en de initiatiefnemers van de actie. Als je de actie onmiddellijk wilt steunen, ga dan naar de website https://www.whydonate.nl/fundraising/jerrytegenms/nl  

JOHN BONTJE