“Als iedereen 50 cent geeft kan Jerry naar Moskou”

Algemeen
Jerry en zijn vrouw Anne hopen zo dat het lukt.
Jerry en zijn vrouw Anne hopen zo dat het lukt. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - Tegenover me zit een jonge vent van 31 jaar in een rolstoel. Om hem heen zijn vrouw Anne (ook 31 jaar) en drie mensen die elkaar kennen van de Rotaryclub Purmerend Polderland. Het doel waarom deze mensen zich rondom Jerry Huizinga hebben verzameld is omdat ze hem willen helpen. Helpen om 60.000 euro op tafel te brengen. Geld dat nodig om hem in Moskou te laten behandelen door dokter Frederancko, een specialist pur sang in de voor Jerry zo belangrijke autologe hematopoëtische stamceltherapie. Een therapie die hem het normale leven terug kan geven.

Bewonderenswaardig is het dat Jerry Huizinga, die elke dag pieken en dalen kent, positief blijft. “Vijf jaar geleden stortte mijn wereld helemaal in. En natuurlijk ook dat van Anne en de familie. Je verwacht het niet en dan krijg je zo’n diagnose. Maar doemdenken en zwartkijken doe ik niet, zit niet in mijn karakter. En als ik zie wat deze mensen allemaal voor mij doen, dat is toch fantastisch. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben”, zegt Jerry.

Van levensbelang

De therapie in Moskou ondergaan, is voor hem van levensbelang. Bovendien staat de behandeling internationaal bekend als bewezen effectief. Op verschillende fora staan meer dan 900 positieve reviews. In Nederland bestaat (nog) geen goedgekeurde behandeling en is de bestaande medicatie niet effectief en alleen maar gericht op de bestrijding van symptomen, pijn en ontstekingen. Als Jerry blijft krijgen wat hij nu krijgt is achteruitgang onvermijdelijk en zal het slikken, bewegen en praten steeds moeilijker worden.

Jean Marc ter Riet kent de vader van Anne vanuit de Rotary, heeft een biologisch-medische achtergrond en maakte met die insteek een inhoudelijke power-point presentatie waarin de situatie van en de mogelijkheden voor Jerry staan. “Dit gaat je aan het hart, hier moet gewoon geld voor op tafel komen. We willen er alles aan doen om Jerry te helpen om het benodigde geld op tafel te krijgen. Niks doen is geen optie”, zegt een gedreven ter Riet.

“Er is overigens al een mooi bedrag van 12.000 euro binnen. Mede dankzij de dames van Innerwheel Purmerend. Daar zijn we hartstikke blij mee. Net als met de andere giften”, voegt hij eraan toe.

Netwerk gebruiken

Marika Pruis en Rachel Hayhoe onderschrijven de woorden van ter Riet. Voor Marika, die werkzaam is bij Werkom en bij de gemeente betrokken is bij aanbestedingen voor Purmerend en Beemster, komt er nog iets bij. “Ik ben actief bij ‘Fight for Cancer’ en vanuit die organisatie hebben we vorig jaar de ‘Walk of Fight’ georganiseerd. Daar is in Purmerend heel veel geld voor opgehaald, net zoveel als in de rest van Nederland is bijeen gebracht. Dan moet het geld voor de behandeling voor Jerry toch ook lukken. Ja, ik wil me daar enorm voor inzetten en mijn netwerk gebruiken om dit voor elkaar te krijgen.”

Bijzonder karakter

Rachel Hayhoe zegt zich bewust te zijn van het bijzondere karakter van de crowdfundingsactie voor Jerry Huizinga. “Ik heb altijd wel veel met goede doelen al gaat het in dit geval natuurlijk om een actie met als inzet een normaal leven terug te brengen bij iemand, in dit geval Jerry. Ik hoop dat we met deze actie de juiste snaar raken bij mensen die mee willen doen. Al zou elke Purmerender een euro doneren zijn we er. Sterker nog, nu de Beemster en Purmerend samengaan zou het voldoende zijn als elke inwoner 50 eurocent zou geven”, memoreert Hayhoe.

Net voor het einde van het interview schuift Janette, een goede vriendin van Jerry en Anne, aan. Jerry: “Ik kan altijd terugvallen op haar. Ik zit er weleens doorheen en Janette is een doorzetter en sleept me er dan doorheen. Bovendien is het een mensenmens.” Janette hoort de complimenten aan en zegt: “Ach, ik heb op dit moment geen werk en dan is het mooi om Jerry te ondersteunen.”

Verbindende factor

Jerry, Anne, Marika, Rachel, Jean Marc en Janette hebben hun hoop gevestigd op de verbindende factor. “De actie moet een soort van sexy worden. Met zijn allen moeten we ervoor zorgen dat Jerry naar Moskou kan en na de therapie als herboren terugkomt”, verwoordt Jean-Marc ter Riet namens allen.

Als je de crowdfundingsactie voor Jerry Huizinga wilt steunen, ga dan naar de website https://www.whydonate.nl/fundraising/jerrytegenms/nl We weg wijst zich vanzelf om een bedrag te doneren. En natuurlijk zijn alle bedragen, klein en groot, welkom.

JOHN BONTJE

Jean Marc ter Riet: "Met zijn allen ervoor zorgen dat Jerry zijn leven terug krijgt."