Jeugd FC Purmerend gaat profiteren van aanpak Dave Huisman

Algemeen
Van links naar rechts Brian van Gils, Duncan, Zoe en Dave Huisman.
Van links naar rechts Brian van Gils, Duncan, Zoe en Dave Huisman. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – In een jaar waarin de coronamaatregelen veel impact hebben gehad op ook de sportverenigingen heeft FC Purmerend niet stil gezeten. Een jaar geleden werd de start van de samenwerking van de Voetbal Academie aangekondigd met een aantal clinics en in de tussentijd is er veel gebeurd om FC Purmerend weer op de kaart te zetten. Dave Huisman verbindt zich in de volgende fase aan zijn oude club als Hoofd Jeugdopleiding Onderbouw.

We willen weer aantrekkelijk zijn voor de jeugd

Met een nieuw bestuur, veel actieve vrijwilligers en aandacht voor de leden om activiteiten te organiseren werd er na de tweede lockdown door Brian van Gils (bestuurslid Voetbal Technische Zaken) en Dave verder gesproken over de toekomst. Met een herziene visie op het jeugdbeleid en de structuur binnen de club werd het enthousiasme steeds groter. Recent is het nieuwe plan gedeeld met alle leden binnen de vereniging. Naast de ambitie van de selectieteams wordt nadrukkelijk gekeken naar de kwaliteit van de breedteteams en de ondersteuning hiervan. Met als doel FC Purmerend weer aantrekkelijk te maken voor de jeugd. Zodat deze ook in de toekomst aan de club verbonden blijven.

Draagvlak

Brian: “Alles valt en staat met communicatie en duidelijkheid binnen de vereniging. De trein intern is gaan rijden en we zien dat veel personen willen meedenken en aanhaken. Zonder draagvlak gaat het je niet lukken om vanuit een goede basis te werken. Die basis is voor ons de jeugd, kwalitatieve jeugd die wij willen ontwikkelen, behouden en willen voorzien van de juiste handvatten tijdens trainingen en met trainers die dat kunnen invullen. Na diverse gesprekken met de coördinatoren van VTZ, wedstrijdsecretarissen, diverse trainers maar ook ouders en echte FC’ ers is er een route uitgestippeld voor de komende jaren waarin wij dit willen nastreven. De vereniging wil weer ambitieus zijn om op te leiden.”

Geen onbekende

“Dave is voor velen geen onbekende in de regio en in onze zoektocht naar een geschikte kandidaat zijn wij blij hem aan FC Purmerend te kunnen binden in een fase waarin wij als club zochten naar structuur. Met de ervaring die hij bij FC Volendam en Zeeburgia heeft opgedaan als trainer maar ook met zijn kijk op jeugdspelers in deze leeftijdscategorie, zal hij het nieuwe seizoen dagelijks op de club zijn in zijn nieuwe rol. Hij zal dit project ook afzonderlijk van zijn activiteiten voor zijn academie samen met de verschillende betrokkenen invullen”, aldus Brian.

Nog meer kwaliteit

Volgens Van Gils begeleiden de trainers met veel inzet en betrokkenheid de teams begeleiden en kunnen ze met de dagelijkse ondersteuning op het veld van Dave nog meer kwaliteit leveren. “De eerste stappen hebben wij gemaakt met het aantrekken en verder opleiden van een aantal jeugdtrainers, zoals Dames 1 speelsters Lotte Perdon en Michelle Borgmann op de JO8 selectie maar ook met de komst van Yannick Brinkmann (huidig trainer van Always Forward O12 en trainer van de Academie JO10 selectie en Daniel van Son (oud FC’er, speler IJsselmeervogels en trainer bij de academie op zondag) voor de JO11 selectie. Daarnaast heeft Dave een enorme drive die hij weet over te brengen op onze eigen jeugd via de verschillende activiteiten dit jaar waardoor wij ook voor spelers uit de omgeving het afgelopen coronajaar interessant zijn geworden. Dat zagen we aan de vele aanmeldingen voor de stagetrainingen.”

Dave Huisman: “Vanaf de start met de academie bij FC Purmerend voel ik continu de energie en positiviteit binnen de club om te bouwen aan de toekomst en samen te werken. Dat heeft mij ook doen besluiten om persoonlijk verder te praten en was ik direct na de verschillende gesprekken met Brian en ook Simon Butter (voorzitter FC Purmerend, red) al enthousiast. Er zit veel talent, daar valt zoveel meer uit te halen. Met mijn kennis en ervaring als jeugdtrainer op het hoogste niveau wil ik dat ook realiseren de komende jaren en met FC Purmerend ook weer hoge ogen gooien en een ambitieuze en aantrekkelijke club van maken. Waarom niet dromen van een top 20 club in Nederland binnen nu en 10 jaar”, zegt hij lachend en strijdvaardig! “Deze klus staat voor mij los van mijn academie, daarmee wil ik het mooiste voetbalcentrum worden van Nederland. Met locaties en samenwerkingen door het hele land.”

Breedteteams

Naast de structuur bij de selectieteams heeft FC Purmerend gemerkt dat er binnen de niet-selectieteams in de jeugd enorm veel potentie en kwaliteit schuilt waar niet altijd naar wordt gekeken. Maar primair ligt hier de uitdaging om de trainers die hier actief zijn ook veel meer te ondersteunen en aan te laten sluiten bij de visie van de club. In de persoon van Mark Vis (huidige assistent Zondag 1, docent KNVB en Da Vinci College) heeft FC Purmerend iemand gevonden die hieraan kan bijdragen.

Brian van Gils: “Men vergeet vaak hoeveel inspanning er wordt geleverd door vrijwilligers die wekelijks in weer en wind met een groep voetballers bezig is deze te vermaken, uit te dagen en te ontwikkelen. Dit is niet altijd even makkelijk als je vanuit je werk naar de club vliegt, je op jezelf bent aangewezen en je weinig support ervaart vanuit de vereniging. Hoe communiceer je met de kinderen, breng je iets over en betrek je ook weer de ouders. Met Mark hebben wij iemand in huis met veel ervaring die dit met veel enthousiasme wilt oppakken, startend in de onderbouw en richting de herfstvakantie ook vooruitkijkend naar de bovenbouw selectie en niet-selectie”.

Mark Vis: “Trainersbegeleiding zorgt ervoor dat dat de kwaliteit van trainingen beter wordt waardoor het sportplezier toeneemt: voor de sporters en voor de trainers.”

Kortom, het wachten is op de positieve berichten vanuit de overheid, om bij FC Purmerend weer uit te kijken naar de start van het nieuwe seizoen waar hopelijk gevoetbald mag worden en alle plannen tot uiting kunnen komen.

Mark Vis gaat de trainers ondersteunen.