Zetje in de rug van onbegrepen pubers slaat goed aan

Algemeen
Fayrouz met een van haar paarden.
Fayrouz met een van haar paarden. (Foto: Han Giskes)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Fayrouz van der Weit stond vroeger niet echt bekend als paardenmeisje, maar het volbrengen van een moeilijk traject met Sodea, een in eerste instantie als lastig en gevaarlijk bestempeld paard, stond aan de basis van haar huidige mooie coachwerk. Sinds een aantal jaren begeleidt ze niet lekker in hun vel zittende en door hun directe omgeving vaak onbegrepen pubers. Haar intuïtieve aanpak slaat aan.

We treffen Fayrouz deze ochtend op Silver’s Run, het bijna ranch-achtige perceel onderaan de Oostdijk in Zuidoostbeemster. Waar Fayrouz, haar partner, de kinderen, hond, katten en uiteraard paarden hun thuisbasis en volop de ruimte hebben. Door de grote verbouwingsdrift oogt het wat rommelig, maar dat is tegelijkertijd de charme van het complex. “Dit was voor ons de plek waarop we meteen verliefd werden. We hebben besloten om de tijd te nemen om het helemaal naar onze zin en leefwijze te maken”, verklaart Fayrouz.

Terug naar Sodea. “Eind 2011 leerde ik haar kennen. Zij vertoonde heel veel gedragsproblemen en stond op de nominatie om geslacht te worden. Ik besloot haar een kans te geven. Ik voelde dat dit paard niet begrepen werd door de mensen om haar heen. Om Sodea goed te kunnen begrijpen en om inzicht te krijgen in hoe ik communiceer, heb ik een 3-jarige opleiding afgerond tot gedragsdeskundige voor mens én paard. Inmiddels is Sodea uitgebloeid tot een prachtig zacht paard, die uitblinkt in het spiegelen van gedrag”, vertelt Fayrouz.

Geheim

En juist in het spiegelen schuilt het geheim van de werkwijze van Fayrouz van der Weit. “Dat kunnen paarden als geen ander. Ze voelen het gedrag van de ander haarfijn aan en spiegelen dat. Ze worden bijvoorbeeld heel druk, of juist afstandelijk, of gaan vervelend doen. Totdat ze merken dat degene met wie zij werken zijn ware-ik toont, dan worden ze vanzelf zachte dieren waar je alle kanten mee op kan.”

Deze wisselwerking in combinatie met de aanpak trok de aandacht van ouders die weinig of geen raad meer wisten met hun ‘lastige’ pubers. “Het gebeurde steeds vaker dat vaders en moeders mij vroegen om raad. Ik zeg niet dat ik dé oplossing heb, maar weet door goed te communiceren en het werken met en spiegelen aan paarden de vinger op de zere plek te leggen. Ik ga heel intuïtief te werk en door verschillende opleidingen en ervaringen heb ik een grote ‘bibliotheek’ met veel laadjes tot mijn beschikking. In elk laadje zit wel een stukje gereedschap wat ik kan gebruiken. Bovendien zeg ik altijd tegen iedereen: hier is alles goed en niks is fout, en dat werkt.”

Systematisch coach

Fayrouz, die naast de opleiding tot gedragskundige voor mens en paard ook een opleiding tot systematisch coach afrondde, ervaart dat pubers onevenredig veel te maken hebben met sociale druk. “Daar moet je mee om kunnen gaan. Ik help hen en de ouders graag om ze een zetje in de rug te geven. Ik probeer inzicht te geven. Niet door antwoorden te geven, want dat is aan de puber zelf om te bedenken. Het is een feit dat mensen van kinds af leren om maskers op te zetten, zodat ze aan een bepaalde verwachting voldoen. Die maskers mogen af. Niet omdat ik dat wil, maar de pubers met wie ik werk moeten zelf tools ontwikkelen en inzichten krijgen om zichzelf te zijn en de maskers af te zetten.”

Fayrouz van der Weit start altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur. Hierbij zijn ook (één van de) ouders aanwezig. Daarna gaat ze het traject alleen met de pubers in. Ze heet je welkom op Silver’s Ruin.

Bellen of mailen

Voor meer informatie kun je haar bellen op 06 38750835. Of een e-mail sturen naar info@silversrun.com