Purmerend heeft er een mooi eerbetoon aan veteranen bij

Algemeen
Het bord onthuld: Cor Persenaire tussen burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra.
Het bord onthuld: Cor Persenaire tussen burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Veteraan Cor Persenaire heeft er jarenlang voor geijverd: een ‘Witte Anjer perkje’ in Purmerend. In mei plantte de gemeente het perkje aan op de Algemene Begraafplaats Purmerend, vlakbij het herdenkingsmonument van de verzetsstrijders. Dat dit eerbetoon aan alle veteranen nu eindelijk een plekje had gekregen in zijn eigen stad emotioneerde hem zichtbaar toen hij vanmiddag samen met burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra, en in gezelschap van het bestuur van het veteranencomité, het bord in het perkje met de tekst; ‘‘De Witte Anjer is het symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan’, onthulde.’

Het kostte Persenaire, zelf actief geweest in de Onderzeedienst en sinds 1979 buiten dienst, wat tijd om de juiste ingangen te vinden om dit initiatief te verwezenlijken. De Witte Anjer werd in 2005 in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering aan Nederlandse veteranen. In 2019 is het Nederlands Veteraneninstituut begonnen met een oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag.

Erkenning en waardering

“Ik ben heel blij dat het zo gelukt is, dankzij ook de inzet van het veteranencomité Purmerend en de gemeente”, zegt Cor Persenaire, na afloop met een kopje koffie bijkomend van de emoties. “Het is een hele mooie plek, zo vlak bij de eregraven. Het is belangrijk omdat we als veteranen niet altijd de erkenning en de waardering krijgen die bij de veteranenstatus hoort. Dit is een mooie gelegenheid om alle veteranen te eren, in het verleden, het heden en de toekomst.”

Groot aantal veteranen in Purmerend

Purmerend telt tussen de 400 en 500 veteranen. “Dat zijn er bijzonder veel in een gemeente”, geeft burgemeester Don Bijl aan. “En we hebben in Purmerend gelukkig al vijftien jaar een hele goede traditie met de veteranen, en we behoren al jaren tot de de meer actieve gemeenten op dit gebied.” Purmerend beschikt over een goed georganiseerde Stichting Veteranen Purmerend. Deze organiseert de jaarlijkse Veteranendag, het regelmatige veteranencafé, en ook zijn zij vertegenwoordigd in het 4-5 mei comité van de gemeente Don Bijl: “Als gemeente nemen we ook deel aan de veteranendag. Daar zitten tussen 100 en 150 veteranen, met hun partners, bij aan. Waarbij we een groot diner hebben en bijzondere sprekers. Ik spreek er zelf ook heel graag omdat ik beschermheer ben van de veteranen. Die bijeenkomsten zijn heel bijzonder.”

Dwarsverbanden

“Dat de veteranen deelnemen in het 4-5 mei comité vind ik ook heel mooi”, vervolgt hij. “Daarmee laat je ook weer die verbinding zien vanuit het verleden naar het heden. Allemaal van die dwarsverbanden die wij inmiddels heel normaal vinden, en normaal zouden moeten zijn, maar je moet elkaar daarvoor dan wel opzoeken en het een plek geven.”

Wat uiteindelijk toch ook weer dit bijzondere perkje heeft opgeleverd, dat, zoals Eveline Tijmstra verwoordde: “een initiatief is dat aan de buitenruimte heel veel waarde toevoegt. Het vertelt een verhaal dat het verdient om doorverteld te worden en ik denk dat het iets is waar we ook heel trots op mogen zijn.”

Het perkje is permanent, dus altijd te bezichtigen.


Burgemeester Don Bijl, Cor Persenaire met zijn echtgenote, Peter Stiphout en Ron Hessink van de Stichting Veteranen Purmerend en wethouder Eveline Tijmstra. Foto: Han Giskes