Creatief, coronaproof straattheater bij Reuring

Algemeen
Theatercarrousel: Piepschuim
Theatercarrousel: Piepschuim (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – De wil om ondanks de beperkende maatregelen toch mooi straattheater te laten zien heeft artiesten erg creatief gemaakt. En geleid tot unieke, innovatieve acts die in normale omstandigheden wellicht weer in andere vorm plaatsvinden. Een ‘once in a lifetime opportunity’, aldus Adriaan Bruin, sinds 6 jaar actief als Reuring programmeur, om getuige te zijn van de unieke Theatercarrousel en het Klapstoelkabaret of om langs de korte circusacts van Theater Gajes te schuiven.

“Reuring is natuurlijk altijd een mix geweest van een groot aanbod in muziek én straattheater. In dat laatste is Reuring eigenlijk in normale jaren de grootste in Noord-Holland. Omdat we nu met afgesloten locaties moeten werken wilden we toch erg graag proberen om nog wat straattheater te laten zien voor de liefhebbers”, vertelt Adriaan. “Veel artiesten hebben zelf goed nagedacht over hoe ze een coronaproof voorstelling konden laten zien. En ik heb namens Reuring daarover mee gebrainstormd. We hebben uiteindelijk drie ontzettend leuke voorstellingen binnengehaald, die net even anders zijn dan normaal.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Theater Gajes (Foto: aangeleverd)

De Theatercarrousel

De Theatercarrousel bijvoorbeeld die op zaterdag in het Amfitheater is te zien, wordt gevormd door drie korte voorstellingen van elk 20 of 30 minuten, die achter elkaar worden gespeeld voor hetzelfde publiek. Adriaan: “Drie acts ineen dus. Het publiek mag blijven zitten, en de voorstellingen trekken dan voorbij. Het leuke is dat Theater Gajes, ook op zaterdag maar bij de brandweerkazerne, precies tegenovergesteld is opgezet. Dit is een soort korte circusvoorstelling van vijf acts waar het publiek juist zelf van act naar act gaat. Elke vijf minuten zien zij zo een andere voorstelling, wat uiteindelijk een complete voorstelling van een half uur is. Dit hebben we ook zo kunnen opzetten dankzij de fijne samenwerking met de brandweer.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De Glazendraaier in Theatercarrousel (Foto: aangeleverd)

Klapstoelkabaret

De andere uitlichter is het Klapstoelkabaret. Adriaan: “Twee jonge upcoming talenten komen zondag met hun eigen pop up theater, in de vorm van een trailer, naar camperplaats bolwerk in de binnenstad. Daar klappen zij hun podium uit en wij klappen daar 50 klapstoelen uit.” Luan Buleshkaj is een ‘spoken word’ artiest die verschillende prijzen heeft gewonnen. Hij was Best of het Fringe Festival in 2020 en hij haalde de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij wordt aangevuld met Kiki Schippers. Zij won de publieksprijs van Camaretten en is bij het grotere publiek bekend vanwege haar muzikale bijdrage aan het tv-programma De Vooravond. Samen bieden zij een middagvullende voorstelling vanaf hun eigen pop up theater. “Bij deze voorstellingen zie je waarom dit de creatieve sector is: zij denken in oplossingen, met voorstellingen die veilig en creatief zijn én binnen de mogelijkheden passen. Reuring is het eerste festival dat plaats vindt deze zomer, dat is al bijzonder, zeker met deze unieke voorstellingen, en ik denk dat de Purmerenders wel zitten te wachten op iets echt leuks!”

Kaarten zijn te bestellen via www.reuring.com


Klapstoelkabaret: Luan (Foto: Anne van Zantwijk)