Elftal leerlingen Da Vinci College gaat tot gaatje voor goede doel

Algemeen
Het team van Da Vinci. Achterste rij v.l.n.r. Jens, Mirthe, Amber, Peter van Diepen en Annika. Voorste rij Jasmine, Wouter, Anouk, Diede, Danique en Eline.
Het team van Da Vinci. Achterste rij v.l.n.r. Jens, Mirthe, Amber, Peter van Diepen en Annika. Voorste rij Jasmine, Wouter, Anouk, Diede, Danique en Eline. (Foto: Han Giskes)

REGIO - Het Da Vinci College in Purmerend zet zich sinds 2010 vanuit het vak BSM (Bewegen Sporten en Maatschappij) met een zekere regelmaat in voor goede doelen. Tien leerlingen van 5 VWO en docent Peter van Diepen zijn sinds het begin van dit schooljaar bezig om onder de naam Davinci4Energy2021 het fietsproject Forza van de landelijke StichtingEnergy4All tot een goed einde te brengen. Met als doel zoveel mogelijk geld over te maken op de rekening van de stichting. Er is inmiddels al een prachtig bedrag van 27.000 euro binnen gehengeld, maar men gaat voor 30.000 euro. 

De climax van het project vindt plaats op 3, 4 en 5 september, als het elftal vanuit het Noord-Italiaanse Bormio drie Alpenritten van elk om en nabij 75 kilometer gaat fietsen. Een zware klus, maar de 11 Da Vincianen zijn tot op het bot gemotiveerd om de klus te klaren. Desnoods met de tong op de schoenen. De school deed al tien keer eerder een fietsproject voor het goede doel en nam twee jaar geleden voor het eerst deel aan Forza.

Elk jaar worden er in Nederland 2 à 3 kinderen per week geboren met een energiestofwisselingsziekte. Het is een genadeloze ziekte. Vele van deze kinderen haalt de leeftijd van 10 jaar niet en 70% wordt nooit volwassen. De belangrijkste klachten die zich bij de patiënten voordoen zijn extreme vermoeidheid, spierzwakte en inspanningsintolerantie. Energy4all, in 2006 opgericht door journalist Eric Noomen, wil zoveel mogelijk financiële middelen verwerven om het onderzoek naar een medicijn te versnellen en te bevorderen.

Onderzoek

Op de drempel van de zomervakantie voeren de Davinci4Energy2021-deelnemers Amber Jeukens, Anouk Meijer en Jens de Boer (allen 17 jaar) het woord. Het drietal vertelt enthousiast over de opdrachten die ze tot dusverre hebben uitgevoerd en inspanningen die ze leverden om in de eerste dagen van september goed voorbereid en afgetraind aan de start in Italië te verschijnen. Want dat het bij conditie opbouwen, goed voor je lichaam blijven zorgen en fietsen alleen blijft is een understatement. “Er komt veel bij kijken”, steekt Jens de Boer van wal. “We hebben aan het begin van het schooljaar in tweetallen de mogelijke goede doelen uitgewerkt en gepresenteerd. Forza kwam unaniem naar voren als hét doel. We moesten ons conformeren aan twee basisafspraken, het maken van duizend trainingsuren en het binnenhalen van duizend euro per deelnemer. We hebben enkele acties georganiseerd om de rekening te spekken. En als je bedenkt dat er nu al 27.000 euro binnen is mogen we best tevreden zijn. Namens ons allemaal zegt ik erbij dat onze docent Peter van Diepen een geweldige motivator en begeleider is. En dat helpt enorm mee.”

Sponsorloop

Samen met Anouk Meijer wist Jens De Bloeiende Perelaar in Zuidoostbeemster (de oude basisschool van beiden) te bewegen tot het organiseren van een sponsorloop. Hiermee werd 14.000 euro in het laatje gebracht. “Het was mooi om te zien dat die kleine kinderen zich vol overgave stortten op het goede doel. Het was tevens een enorme boost voor het totaalbedrag. Dat we daar nu ruim boven zitten komt voor een groot deel door de kinderen en ouders van De Bloeiende Perelaar”, aldus Anouk. Dat het bedrag hoger kan uitvallen valt op te maken uit het plan van Amber Jeukens. “Ik ga nog een soort rommelmarkt organiseren. Ik heb ‘m alvast al op Instagram aangekondigd”, vertelt ze.

Geld ophalen, acties op touw zetten, plannen uitwerken en bedrijven benaderen is al een sport op zich, zeker als je ook nog school ernaast hebt. Maar dan hebben we het nog niet gehad over de fysieke trainingsuren en de dagelijkse verzorging van het lichaam. Tot nu toe heeft de groep tijdens de BSM-uren getraind, een grote ronde Noord-Holland gefietst en vorige week nog een fikse training afgewerkt in de buurt van Valkenburg, met de Cauberg als hoogste col. Daarnaast zijn de Da Vincianen met grote regelmaat in hun vrije tijd bezig om de conditie op peil te houden. “We moeten ons er af en toe wel toe zetten hoor. Het geeft enorm veel energie, maar ik denk dat we allemaal blij zijn als we op 5 september de laatste kilometer hebben afgelegd”, zegt Jens namens de groep. 

Persoonlijke groei

Amber, Anouk en Jens geven aan dat het van a tot z deelnemen aan het fietsproject hen zeker ook persoonlijke groei zal opleveren. “We moeten bij elke opdracht reflecteren en dan merk je wel dat je er op alle vlakken voordeel van hebt. Ik weet zeker dat we alle opgedane ervaring tijdens het project op een positieve manier meenemen in ons verdere leven.”

Eén brokje Nederlands op z’n smalst willen we de lezer niet onthouden. Op het moment dat de groep 14.000 euro bij elkaar had vergaard, vatte men het plan op om dit op een veilige manier tijdelijk bij de bank onder te brengen. Alle goede bedoelingen ten spijt oordeelde de bank dat dit niet kon. “Als je zo’n bedrag ineens stort, wordt je als potentiële oplichter gezien en kunnen er consequenties volgen”, kreeg de groep als reactie terug.

Geld in slaapkamer

Anouk: “Toen heb ik het geld een week lang in mijn slaapkamer bewaard.” Peter van Diepen heeft alles uit de kast moeten halen om het geld alsnog bij de bank onder te brengen. Amber: “Eigenlijk moest er ook nog 24 euro aan kosten worden betaald, maar gelukkig is dit op het laatste moment terug gedraaid. Maar het is toch niet te geloven. Je hebt geld voor het goede doel en dan zoveel gedoe eromheen.”

Op 30 augustus reist het afgetrainde en gemotiveerde Da Vinci-gezelschap af naar Bormio, aan de voet van de Italiaanse Alpen. De eerste twee dagen gaat de groep nog vol in training en vervolgens is het knallen. En tussendoor in groepjes koken voor het hele gezelschap, want bij zoveel inspanning zal de inwendige mens goed en verantwoord gevuld moeten worden.

JOHN BONTJE