Aantal besmettingen Zaanstreek-Waterland met ruim 700 toegenomen

Algemeen
In de prikbus in Volendam overhandigde burgemeester Lieke Sievers het eerste vaccinatiebewijs.
In de prikbus in Volendam overhandigde burgemeester Lieke Sievers het eerste vaccinatiebewijs. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Tot en met 14 juli jongstleden waren er in de regio Zaanstreek-Waterland in totaal 36.793 vastgestelde besmettingen. De afgelopen week is het aantal besmettingen toegenomen met 722.

Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Uit panelonderzoek van de GGD in mei blijkt dat slechts 48% van de mensen met klachten zich laat testen. Daarom is het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger.

Zaanstreek-Waterland staat deze week op de 9e plek van de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Onze regio is een relatief kleine regio en daardoor kunnen afwijkingen (stijgingen of dalingen) per 100.000 snel zichtbaar zijn en verschuivingen geven in de ranking.

Sinds vorige week hebben we zowel landelijk als in onze regio te maken met een sterke stijging van het aantal vastgestelde besmettingen. Het reproductiegetal staat nu landelijk op 2,17.

In alle gemeenten is het aantal besmettingen (flink) gestegen. Op basis van cijfers van 5 t/m 11 juli is onze regio nu ingedeeld in risiconiveau zeer ernstig. Dit is terug te vinden op het RIVM coronadashboard. Rond 20 juli wordt het risiconiveau opnieuw vastgesteld.

Het aantal mensen dat zich in onze regio liet testen is gestegen tot 8052 per week. Dit zijn zowel testen voor op reis als testen bij coronaklachten. In de teststraten in onze regio hadden we in de laatste week geen ongebruikte capaciteit.

Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten in onze regio was in de afgelopen week 14.7%, wat vergelijkbaar is aan het landelijk percentage van 14,8%.

Voor testen voor op reis moeten inwoners een afspraak maken bij een apart telefoonnummer 0800-5005, omdat dit een apart proces is. Vanwege de toenemende drukte moeten mensen met coronaklachten vanaf maandag 19 juli ook weer een afspraak maken voor testen bij de teststraten in Purmerend en Zaandam. Dit kan online via www.coronatest.nl of via het landelijke telefoonnummer 0800 1202.

Bron- en contactonderzoek

Vanwege de enorm oplopende besmettingen heeft de GGD het bron- en contactonderzoek gisteren afgeschaald naar niveau 5. Door de grote stijging in het aantal besmettingen, is het niet meer mogelijk na te vragen waar iemand geweest is in de bronperiode of de besmettelijke periode. Dat betekent dat er de komende tijd ook geen nieuwe clustermeldingen kunnen worden doorgegeven. Wel worden (zomer)scholen/kinderdagverblijven en (grote) VVT-instellingen gevraagd contact met ons op te nemen als er uitbraken zijn. Omdat bij slechts 23% van de mensen de mogelijke bron bekend is, zijn specifieke cijfers hierover van weinig betekenis. De meeste mensen gaven aan dat besmetting waarschijnlijk plaatsvond in de horeca.

Vaccinaties Zaanstreek-Waterland

Op 6 juli heeft minister Hugo de Jonge, na advies van de Gezondheidsraad, besloten dat mensen die 1 prik met AstraZeneca hebben gehad, kunnen kiezen voor een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Ook mensen die de eerste AstraZeneca prik niet bij de GGD kregen, kunnen nu bij de GGD een afspraak maken.

Vanaf 16 juli kunnen mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren vanaf 10.00 uur een afspraak bij GGD GHOR Nederland maken. Ze kunnen hiervoor bellen met nummer 0800 – 7070. In de dagen daarna kunnen ook mensen uit een ander geboortejaar, die als tweede inenting het BioNTech/Pfizer vaccin willen, een afspraak maken.

Verhogen vaccinatiebereidheid

De GGD zet sinds deze week een prikbus in. Deze staat afwisselend in Zaandam en Volendam. 18-plussers kunnen hier kiezen uit het Janssen vaccin of BioNTech/Pfizer vaccin. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar en zwangeren krijgen het BioNTech/Pfizer vaccin. Inwoners kunnen in Volendam terecht op zondag van 10.00 tot 17.00 uur, maandag en dinsdag van 12.00 tot 20. 00 uur. En in Zaandam op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Afgelopen week hebben artsen en medewerkers van het bron- en contactonderzoek bij de Zomerschool in Zaandam en Krommenie informatie over de coronavaccinatie gegeven aan ouders die hun kinderen kwamen brengen of ophalen.

Er komen steeds meer vaccinatiecijfers per leeftijdsgroep en per wijk beschikbaar, waardoor de inzet van de acties de komende periode steeds gerichter plaats kan vinden in de verschillende gemeenten en per leeftijdsgroep.