Vliegende mieren? Ongevaarlijk maar hinderlijk

Algemeen
vliegende mieren
vliegende mieren (Foto: Szabolcs Molnar via Pixabay )

Vliegende mieren laten zich meestal vanaf juli zien. Vanaf dat moment is het de paarperiode, wat betekent dat de koninginnen eropuit trekken met de mannetjes om een nieuw nest te maken. Zo’n zwerm vliegende mieren wordt ook wel een ‘bruidsvlucht’ genoemd. De koninginnen gaan op zoek naar andere mieren die ook zijn uitgevlogen. Voor de mannetjes is het grootste deel van hun leven dan voorbij. Zij sterven bijna direct na het paren. De dames gaan terug naar de grond en ontdoen zich van hun vleugels. Het is tijd voor een nieuw nestje met een nieuwe mierenkolonie.

Zo komen zomaar uit het niets overal vandaan. Vliegende mieren. Met duizenden tegelijk vliegen ze uit om te paren. Het kan heel vervelend zijn, maar wees gerust, na één dag zijn ze weer weg.

Vliegende mierennesten in gaten en kieren

De kans dat je een zwerm vliegende mieren tegenkomt is groter op een plaats waar veel gaatjes en spleetjes zijn of waar bijvoorbeeld veel dood hout ligt. Ze kunnen dus net zo goed voorkomen in een binnenstad als in de vrije natuur. Je kunt ze letterlijk overal tegenkomen. 

(Vliegende) mieren bestrijden

Ben je geen fan van deze beestjes? Probeer de mieren dan al voor de paarvlucht te bestrijden. Probeer alle kiertjes en gaatjes in huis zoveel mogelijk te dichten. Mieren houden ervan hun nestje te starten in allerlei spleetjes. Haal dode boomstronken uit de tuin en zorgt voor lavendel in de tuin. Mieren houden niet van die geur. Verder houden ze niet van peper en koffie. Strooi hier en daar dus wat peper en met koffieprut, dan zoeken de mieren snel een ander onderkomen.

Bron: Beestjeskwijt.nl, Weeronline.nl.