Rare actie

Algemeen
Afbeelding
((Foto: blacksalmon - stock.adobe.com))

Van Thierry Baudet weten we dat hij verrassend, onverwachts en opmerkelijk uit de hoek kan komen. Zo was ook het vorige week toen hij Purmerend aandeed. Op zijn inmiddels bekende aanhangwagen probeerde hij zijn boodschap te verkondigen. Veel meer dan zijn bekende one-liners kwam hij niet.

Stemmen op deze man en zijn volgelingen is riskant

Het meest opmerkelijke was toch wel dat hij het publiek opriep zich vooral te melden als kandidaat-gemeenteraadslid. “Ik weet zeker”, riep Baudet, “dat we hier een klinkende overwinning kunnen behalen.” Opmerkelijk. Immers, de verkiezingen zijn al over vier maanden. Er is – zo lijkt het – nog niets dat doet denken aan een lokale afdeling van Thierry’s Forum. 

Dan – zomaar uit het volstrekte niets – zetels behalen in de raad is een kamikaze actie die tot weinig anders kan leiden dan interne ruzie, een scheuring, verwijten over en weer, opstappende en voor zichzelf beginnende raadsleden. Geen fijn perspectief.

De gemeenteraad van Purmerend heeft een indrukwekkend trackrecord als het over scheuringen, afsplitsingen en zetelrovers gaat. Het zal fijn zijn als daaraan een eind komt. De oproep van Baudet biedt wat dat betreft weinig hoop.

Deze volksvertegenwoordiger doet op geen enkele manier denken aan een politicus die zich bewust is van de voorbeeldfunctie. Regels zijn er om aan de Baudetlaars te lappen. Provoceren is zijn sterkste kant. Dat je met die kwaliteit een stad, provincie of land denkt te kunnen besturen is misschien wel het beste bewijs dat stemmen op deze man en zijn volgelingen een riskante aangelegenheid is.

Daar schijnt zelfs Jort Kelder inmiddels van overtuigd te zijn.