Einde aan de anderhalvemeterregel

Algemeen
De toon van met name Hugo de Jonge is inmiddels wel wat veranderd: "De keuze van de kleine groep niet gevaccineerden beperkt de vrijheid van de grootste groep die dat wel is."
De toon van met name Hugo de Jonge is inmiddels wel wat veranderd: "De keuze van de kleine groep niet gevaccineerden beperkt de vrijheid van de grootste groep die dat wel is." (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een eind aan de avondklok, terrassen die deels weer open gaan en studenten die weer een dag per week naar school mogen. Dat zijn enkele van de eerste versoepelingen die per 25 september doorgevoerd gaan worden. Dat meldden demissionair premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

“We doen afstand van de anderhalve meter, maar dat is wel spannend. Zonder risico’s is het niet, maar de samenleving snakt naar meer ruimte, en persoonlijk contact. Je moet een arm om iemand heen kunnen doen van iemand die troost nodig heeft”, zo zei premier Rutte over de aangekondigde versoepelingen. “De deskundigen van het OMT zeggen echter: ben daar nog even voorzichtig mee. Daarom blijft alle horeca tussen 0.00 uur en 06.00 uur ‘s ochtends gesloten, net als de grote poptempels en clubs. Zij krijgen een tegemoetkoming in de kaartjes die niet verkocht kunnen worden als compensatie.”

QR code

Het Coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs, een negatieve test of een bewijs van herstel van corona) door middel van een QR code is een feit. Bij elk horecabezoek, festivals, theater en bioscoopbezoek, en grote sportwedstrijden moet dit getoond worden. Daarbij wordt een beroep gedaan op ondernemers om dit goed te controleren. Voor gemeentes komt geld beschikbaar voor het inzetten van extra toezichthouders.

Mondkapjes

Iedereen moet zich veilig genoeg voelen om mee te doen aan het sociale leven. Dus mondkapjes blijven voorlopig verplicht in openbaar bewijs, taxi’s en op Schiphol. In middelbaar onderwijs en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesverplichting. Grotere hoorcolleges kunnen weer.

Rutte sloot af met: “Algemene adviezen blijven bestaan: houd afstand, geen handen schudden, gun elkaar iets. Als mensen wel die afstand willen of wel een mondkapje willen dragen in de supermarkt; respecteer dat. Thuiswerken is niet verplicht maar ga alleen naar kantoor als dat nodig is.” 

Coronapas voor horeca en culturele instellingen

Hugo de Jonge: “Precies anderhalf jaar hebben we met de anderhalve meter geleefd. Dit werd het symbool van alle beperkingen. Dat we dat nu opheffen is een grote stap vooruit en het markeert een nieuwe fase met nieuwe dilemma’s en nieuwe onzekerheden. We moeten met het virus zien te leven en accepteren dat het onder ons blijft. Op dit moment hebben 1,8 miljoen mensen nog geen bescherming door middel van vaccinatie of bescherming doordat ze al corona hebben gehad. De vraag is niet óf maar wannéér deze mensen corona krijgen. Dat betekent dat deze kleine groep blijft zorgen voor druk op de zorg. Het Coronatoegangsbewijs heeft in omringende landen bewezen dat de vaccinatiegraad daardoor verhoogt. We hopen dat dat ook hier geldt. Alhoewel dit een grotere beperking betekent voor mensen die niet zijn gevaccineerd, valt dit in het niet bij de keuze van de kleine groep niet gevaccineerden. Het blijft een vrije keuze, maar de verstandige keuze is om het wel te doen. Uit cijfers blijft dat het overgrote deel dat in het ziekenhuis belandt met corona, niet is gevaccineerd. Vaccinatie is de enige manier om je te beschermen tegen het virus. Je kan je als gevaccineerde nog steeds besmetten,  maar de kans is veel kleiner en je bent bovendien veel korter besmettelijk.”

Ondanks het benadrukken van de vrije keuze om je niet te vaccineren is de toon duidelijk veranderd; als je tot die kleine groep behoort die zich weigert te vaccineren beperk je de meerderheid die dat wel deed.  De Jonge noemt vaccinatie dé manier naar de vrijheid en heeft de ambitie om boven een vaccinatiegraad van 90% uit te komen. “Vaccineren afdwingen gaat niet gebeuren. Maar besef je wel: je keuzevrijheid om het niet te doen heeft consequenties. De prijs van die vrijheid is heel hoog.”

Versoepelingen coronamaatregelen vanaf 25 september, dit zijn de geldende maatregelen

1. Afscheid van de anderhalvemeterregel. 

2. Mondkapjes alleen nog verplicht in openbaar vervoer, niet langer op middelbaar en hoger onderwijs.

3. Coronatoegangsbewijs verplicht voor plekken waar veel mensen samen komen, zoals cafés, restaurants en cafetaria’s.

4. Theater, evenementen en bioscopen voor driekwart toegankelijk maar wel op vertoon van coronatoegangsbewijs 

5. Verplichte sluitingstijden voor nachthoreca blijft in stand.

6. Evenementen buiten mogen met maximaal aantal bezoekers.

7. Corona toegangstesten blijven voorlopig gratis

8. Bij een besmetting op school hoeft niet meer automatisch de hele klas naar huis.