Meer slagkracht door samenvoeging Beemster Ondernemer en Purmerendse Regio Ondernemers

Algemeen
Bart Tishauser, voorzitter van Beemster Ondernemer: "In de nieuwe organisatie komt er plek voor twee bestuursleden vanuit BO".
Bart Tishauser, voorzitter van Beemster Ondernemer: "In de nieuwe organisatie komt er plek voor twee bestuursleden vanuit BO". (Archieffoto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - De leden van Beemster Ondernemer (BO) krijgen vandaag een voorstel van het bestuur om ja te zeggen tegen samenvoeging met de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO). “In de nieuwe setting van de Gemeente hebben we te maken met een en dezelfde gesprekspartner en daarbij is het niet efficiënt met twee partijen met een gelijksoortige achterban aan tafel te zitten, met herhaling van zetten. Een verregaande samenwerking/integratie van beide ondernemersverenigingen ligt daarom voor de hand”, beargumenteert Bart Tishauser, voorzitter van de ondernemersvereniging in de Beemster. De VOWA (Vereniging Ondernemend Waterland) heeft zich inmiddels positief uitgelaten over de samenvoeging.

Het is niet efficiënt met twee partijen met een gelijksoortige achterban aan tafel te zitten

De Gemeenten Beemster en Purmerend gaan fuseren per 1 januari 2022. Ambtelijk is dit reeds verwezenlijkt, de afdeling Economie werkt volledig vanuit Purmerend. “Deze afdeling is veelal de coördinator of aanspreekpunt van de overleggen die door BO en PRO worden gevoerd met de Gemeente. De belangen van zowel de BO als PRO zijn in grote lijnen gelijk, maar beide verenigingen hebben ook hun specifieke karakter. De aanstaande gemeentelijke fusie heeft er toe geleid, dat het bestuur van BO heeft besproken welke voor- en nadelen een samengaan met de PRO biedt. Dit heeft geleid tot oriënterende gesprekken tussen de voorzitters van de ondernemersverenigingen, met als doel de mogelijkheid van een samenvoeging te verkennen. Beide besturen zijn overtuigd dat een samenvoeging van beide verenigingen de slagkracht ten goede zal komen’, vervolgt Tishauser.

Er zijn onderwerpen op landelijk, regionaal of gemeentelijk niveau die alle ondernemers in de nieuwe gemeente raken. Dan is het goed, dit als een vertegenwoordigende organisatie te kunnen bespreken met de Gemeente. Omvang geeft meer slagkracht, en maakt het mogelijk efficiënter te kunnen werken, staat te lezen over het algemeen belang. Voor de Beemster-ondernemers komt er nog bij dat er onderwerpen zijn die een specifieke groep raakt. “Dan is het belangrijk dat de groep vertegenwoordigd is binnen de PRO.”

Als voorbeelden van algemeen- en specifiek belang worden genoemd: gemeentelijk/regionaal beleid industrieterreinen (algemeen belang), revitalisering Bamestra/Insulinde (specifiek belang), gemeentelijke regelingen/belastingen (algemeen belang), verlichting Rijperweg (specifiek belang).

De PRO en BO zien nadrukkelijk het belang van een vertegenwoordiging in het bestuur van de PRO specifiek voor de ondernemers in de Beemster. Het betekent dat twee nieuwe bestuursfuncties binnen de PRO worden ingevuld door Beemster Ondernemers.

Het verschil in contributie tussen beide verenigingen, € 190,- voor BO en € 260,- voor PRO, zou een bezwaar kunnen vormen voor de leden van BO. Het bestuur is echter van mening dat dit niet onoverkomelijk is. “Men krijgt toegang tot een groter netwerk, er is maandelijks een netwerkborrel, er worden bedrijfsbezoeken georganiseerd, er zijn meer werkgroepen actief en samenvoegen biedt veel meer slagkracht”.  

Beemster Ondernemer telt op dit moment ongeveer 81 leden tegenover de PRO 260 leden. Een klein deel is lid van beide verenigingen. Leden van Beemster Ondernemer hoeven niet bang te zijn dat het vermogen in de grote pot verdwijnt. “Het vermogen van BO zal binnen de financiële administratie van de PRO worden ‘geoormerkt’ als vermogen dat beschikbaar zal blijven voor Beemster aangelegenheden en in het belang van Beemster Ondernemingen. Net zo goed als dat activiteiten van BO zullen worden voortgezet in de nieuwe opzet. Dit komt door de specifieke plek van twee bestuursleden vanuit de Beemster”, aldus Bart Tishauser tot slot.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 25 oktober in de Keyserin spreken de leden van Beemster Ondernemer zich uit over het voorstel. Als er goedkeuring komt wordt de samenvoeging voor 1 januari 2022 een feit.