Gemeenteraad stemt voor hotelontwikkeling Kom A7

Algemeen
Impressie van het hotel en omliggend park in de Kom A7.
Impressie van het hotel en omliggend park in de Kom A7. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het bestemmingsplan Purmerend-Hotel Kom A7 is samen met het beeldkwaliteitsplan voor de Kom A7 gisteren met een meerderheid van stemmen (22 tegen 12) vastgesteld door de gemeenteraad.

In het gebied, ook bekend als het zogenoemde Beusebos, is sinds 2019 gewerkt aan een plan voor een hotel in combinatie met een ontwerp voor het natuur-, recreatie- en wandelbos. Het gaat om een hotel met 140 kamers, vergaderzalen, horeca, leisure activiteiten, een bedrijfswoning en parkeerterrein.
Tijdens de terinzagelegging van het conceptplan ontving de gemeente 39 zienswijzen. De toelichting op het bestemmingsplan is daarna op een aantal aspecten aangepast. De zienswijzen hebben verder niet geleid tot een wijziging van de procedure of het bestemmingsplan.

Natuur-, recreatie-, en wandelbos

De gemeente gaat een natuur- recreatie- en wandelbos realiseren en beheren in de Kom A7. Het bos blijft in eigendom van de gemeente. De netto grondopbrengst van het hotel wordt gereserveerd voor de aanleg en beheer van het bos en voor de veilige bereikbaarheid voor fietsers en voetgangers. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel.

Andere naam

Behalve de VVD steunden alle fracties een motie van Leefbaar Purmerend en Gemeentebelangen Purmerend over een andere naam voor het bosgebied, dat nu nog bekend staat als Kom A7. Volgens de raad doet deze naam geen recht aan de waarde die bewoners hechten aan dit bos. De naam van een gebied zou moeten passen bij de functie van een gebied, in dit geval een bos. Het college zal de commissie voor de naamgeving voor de openbare ruimte (CNOR) een opdracht geven voor een andere naam.

Afwachten is nu op de reactie van de Provincie die het gebied tot landelijk heeft verklaard. Zij kan met een aanwijzing komen waarna wellicht een gerechtelijke procedure moet worden gestart.