Sociaal Woonakkoord; voor 2030 4.800 betaalbare woningen erbij

Algemeen
Fotomoment met de betrokken partijen na de ondertekening van het Sociaal Woonakkoord 2030.
Fotomoment met de betrokken partijen na de ondertekening van het Sociaal Woonakkoord 2030. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - De gemeenten Purmerend en Beemster en de verschillende woningcorporaties actief in deze regio ondertekenden gisteren het nieuwe Sociaal Woonakkoord 2030. Hierin staan de afspraken die zijn gemaakt tussen de gemeenten en de woningcorporaties. En niet alleen de ambities blijken groot (4.800 woningen erbij waarvan 2.700 sociale huurwoningen en 1.200 betaalbare middeldure woningen), dat is ook het vertrouwen om deze te realiseren.

“Er is duidelijk iets te vieren”, vangt voorafgaand aan de ondertekening wethouder Thijs Kroese aan, wijzend op de gebakjes. “Het nieuwe Sociaal Woonakkoord gaat duidelijk veel verder dan de vorige uit 2017. Deze heeft ons op weg geholpen maar gaf tegelijk niet de ambitie die nodig is. We voelen elke dag; dit is niet genoeg. Er moet een stap bij, het moet sneller en het moet meer. In het nieuwe Sociaal Woonakkoord hebben we daarom stevige ambities neergelegd.”

Obstakels wegnemen

Het Sociaal Woonakkoord gaat in op de manier waarop onduidelijkheden en obstakels in de processen kunnen worden weggenomen, waarbij aspecten als parkeren, welstand en kostenverhaal een rol spelen. In het nieuwe woonakkoord wordt, naast sociale huur, ook aandacht gegeven aan betaalbare koop, middeldure huur en doorstroming, waar de vraag eveneens groot is. 

Sneller en efficiënter besluiten

Prominent in het Sociaal Woonakkoord 2030 staan duidelijke onderlinge afspraken en hechtere samenwerking tussen gemeenten, de woningbouwverenigingen Intermaris, Rochdale, Wooncompagnie, Woonzorg Nederland en de huurdersverenigingen. Dit moet onder andere leiden tot meer snelheid in de besluitvormingsprocessen. Kroese: “We gaan het doen op een andere manier. Efficiënter samenwerken als het gaat om bijvoorbeeld oplossingen voor welstand en verkeer. Ik ben heel blij met deze club woningcorporaties in de regio. Zij voelen ook de druk van de woningnood en hebben het lef hun nek uit te steken met deze stevige ambitie.”

Bijzonder

Wat twee kanten opwerkt: Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris benadrukt dat het bijzonder is dat de woningbouwverenigingen dit in Beemster en Purmerend kunnen doen. “We hebben gemerkt dat er met deze gemeenten zaken kan worden gedaan. De manier waarop de gemeente zich opstelt maakt het mogelijk dat deze woningen er inderdaad gaan komen. We willen allemaal deze volgende stap zetten: hoe ver kunnen we gaan voor Purmerend?”

Verhuurdersheffing

Heikel punt is nog de verhuurdersheffing die momenteel bij de Tweede Kamer ter discussie ligt. Tip: “Wanneer deze wordt afgeschaft biedt het meer mogelijkheden, dan hebben we de ruimte om stappen te zetten. En wel in die sectoren waar mensen nu klem zitten. We hopen het de komende jaren te laten zien.”

Het Sociaal Woonakkoord is hier te lezen.

Op de foto: Vlnr: Wethouder Thijs Kroese, wethouder Dick Butter, Cees Tip, directeur-bestuurder Intermaris, Mirthe Biemans manager strategie Woningstichting Rochdale, Stefan van Schaik directeur-bestuurder van Wooncompagnie en Loek van Bergen assetmanager bij Woonzorg Nederland.