Wat is de beste VPN? Waar moet ik op letten?

Partnerbijdrage
Wat is de beste VPN? Waar moet ik op letten?
Wat is de beste VPN? Waar moet ik op letten? (Foto: aangeleverd)

Steeds meer mensen gebruiken een VPN. Dat is een Virtual Private Network: een soort extra beveiligde tunnel tussen jouw apparaat en het wereldwijde internet. Alle data die je er doorheen stuurt, wordt versleuteld. Daarnaast leent het een IP-adres uit, zodat je minder makkelijk te traceren bent. Ontzettend handig, maar er zijn heel wat aanbieders en je ziet misschien door de bomen het bos niet meer. Wat is de beste VPN? En hoe vind je de beste aanbieder?

Wat is de beste VPN?

Het antwoord op de vraag: ‘Wat is de beste VPN’ is nogal ingewikkeld. Er is namelijk geen eenduidig antwoord. Het is maar net voor welke toepassing je een VPN wilt gebruiken.

Ruwweg kunnen we VPN-aanbieders indelen in drie categorieën: VPN’s voor veiligheid, VPN’s voor streamen en VPN voor geoblokkades. Een VPN die volledig de aandacht op de veiligheid richt, is waarschijnlijk minder snel dan een VPN die zich richt op streaming. Voor streaming heb je immers meer snelheid en een stabiele verbinding nodig.

Bepaal daarom eerst waar je de VPN voor wilt gebruiken. Daar zoek je een aanbieder bij. Vergelijk online VPN’s en lees recensies over de verschillende aanbieders. Wat hebben ze zoal te bieden, wat vinden anderen van de aanbieder? Wat vinden andere klanten van de klantenservice? Door hierop te vergelijken, vind je de aanbieder die bij je past.

Letten op je privacy

Voor welke aanbieder je ook gaat: het is goed om te letten op je privacy. Sommige aanbieders zijn gevestigd in een land waar ze verplicht moeten bijhouden wat je doet op de verbinding. Dit zijn VPN’s uit ‘The Five Eyes’: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Kies je voor een VPN met een hoofdkantoor in een ander land dan deze landen, dan is de kans groter dat de VPN-aanbieder niets bijhoudt.

Welk beleid de aanbieder hanteert, lees je in de voorwaarden. Kijk of er een ‘no logs-beleid’ is en wat dit beleid dan precies inhoudt. Bij een goede aanbieder wordt er niets bijgehouden.

De prijs

Natuurlijk let je bij een VPN ook op de prijs. Maar onze tip is: let niet alleen maar op de prijs. Het is niet zo dat de duurste aanbieder de beste is en het is ook niet zo dat de goedkoopste aanbieder het slechtst is. Wel is het zo dat gratis aanbieders af te raden zijn. Gratis VPN’s verzamelen behoorlijk wat persoonsgegevens. Die verkopen ze om hun dienst in de lucht te kunnen houden en zelf ook wat te verdienen. Daarnaast zijn gratis VPN’s vaak traag en niet stabiel.

Daar komt nog bij dat gratis aanbieders ook criminelen kunnen zijn, die zich voordoen als legitieme aanbieder, om zo schadelijke software op je computer te installeren. Je loopt dan rechtstreeks in de val van oplichters.

Proefabonnement

Weten welke aanbieder bij jou past? Neem een proefabonnement. De grote aanbieders die de moeite waard zijn, bieden vaak de mogelijkheid om de dienst te testen. Je kunt dan gratis gebruik maken van alle functies, voor een bepaalde periode. Bij sommige aanbieders moet je eerst betalen en kun je je geld terugkrijgen als je niet tevreden bent. Op die manier krijg je je ervaring met VPN’s. Stuur gerust vragen naar de klantenservice, zodat je ook weet hoe snel de aanbieder antwoordt als je vragen hebt.

Wanneer de VPN bevalt, kun je een betaald abonnement afnemen. Je betaalt dan een paar euro per maand om een stuk veiliger te internetten.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)