McDonald’s en Purmerend pakken zwerfafval aan

Algemeen
Manager Cees Loots, Dirk Groot en wethouder Eveline Tijmstra.
Manager Cees Loots, Dirk Groot en wethouder Eveline Tijmstra. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De gemeente Purmerend en het McDonald’s restaurant aan de Verzetslaan hebben een convenant ondertekend om zwerfafval in de directe omgeving aan te pakken. Zwerfafval is McDonald’s een doorn in het oog en daarom zet zij al jaren in op een structurele en gemeenschappelijke aanpak om het aandeel zwerfafval afkomstig van de restaurants terug te dringen. Het convenant met de gemeente vormt hierin een belangrijke nieuwe stap, waarmee de aanpak van zwerfafval nog verder wordt uitgebreid.

Als goede buur wil McDonald’s bijdragen aan een schone omgeving. Daarom is McDonald’s met gemeenten en buurtbewoners in heel Nederland in gesprek om de gezamenlijke aanpak verder te ontwikkelen en afspraken te maken over het schoonhouden van de omgeving. 

Gratis afvalbakken

“Wij vinden een schone leefomgeving in Purmerend belangrijk”, aldus wethouder Eveline Tijmstra. “Onze medewerkers in de wijken doen er samen met de vele vrijwilligers in de stad veel aan om de stad schoon te houden. We zijn blij dat we met dit convenant de aanpak van zwerfafval samen met McDonald’s tot een gezamenlijk doel stellen.” De gemeente stelt daarbij kosteloos de benodigde afvalbakken beschikbaar. Daarnaast heeft McDonald’s om zwerfafval tegen te gaan ook meer bakken op het eigen terrein en op de naastgelegen carpoollocatie geplaatst.

“We zijn heel blij om deze volgende stap te zetten met de gemeente”, zegt Cees Loots, Restaurantmanager van McDonald’s Purmerend. “Het schoonhouden van de omgeving is iets waar we ons elke dag opnieuw hard voor inzetten. We nemen dit serieus, zo hebben we begin dit jaar een mobiele afvalzuiger aangeschaft voor nog grondigere reiniging.”

Zwerfinator Dirk Groot

Dirk Groot, beter bekend als de Zwerfinator, is verheugd over het convenant: “Het is goed te zien dat McDonald’s dit serieus neemt. Ik heb afgelopen jaren voor McDonald’s onderzoeken gedaan bij McDrives door het hele land en door een soortgelijke aanpak zag ik bij een aantal McDrives het zwerfafval spectaculair afnemen.”

Samen meer doen

Op samenmeerdoenvoorminderafval.nl kunnen geïnteresseerden meer lezen over wat McDonald’s iedere dag doet aan het verminderen en verwerken van (zwerf)afval, wat er gebeurt met het ingezamelde afval en hoe door middel van nascheiding het afval gerecycled kan worden tot andere materialen.