Muziek van Jacques Brel en Ramses Shaffy

Algemeen
Muziek van Brel en Shaffy in de huiskamer van Beemster.
Muziek van Brel en Shaffy in de huiskamer van Beemster. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Op 28 oktober en 1 december presenteert de Beemster Vertoeving, de doopsgezinde kerk in Middenbeemster, muziektheatervoorstellingen waarin twee bijzondere mannen centraal staan: Jacques Brel en Ramses Shaffy. 

‘Ne Me Quitte Pas’, ‘Marieke’, ‘Amsterdam’, ‘Mijn Vlakke Land’ en vele andere Brel-hits, ze zijn allemaal te horen in ‘Leven met Brel’, een muziektheater programma met persoonlijke, herkenbare verhalen.

Michael Abspoel, theatermaker en jarenlang bekend als dé stem van het televisie- programma ‘Man bijt hond’, brengt een originele hommage aan de grote Belgische chansonnier Jacques Brel.

Brel, die in de jaren vijftig, zestig én zeventig wereldwijd zoveel mensen wist te bereiken – van Parijs tot New York – sprak een universele taal die iedereen begreep en in de ziel raakte.

‘Leven met Brel’ gaat niet alleen over Michael Abspoel, maar over ons allemaal. Wat betekenen de grote Brel-thema’s vriendschap, liefde, afscheid, jeugddromen en vrijheid voor u Voor de een is dit intieme programma een warm weerzien, voor de ander een verrassende eerste kennismaking met deze tijdloze artiest.

‘Fredie Kuiper (zangeres en accordeoniste) en Jorick Jochims (acteur en zanger) hebben deze voorstelling ontwikkeld om een ode te brengen aan het onnavolgbare leven van Ramses Shaffy. Na een succesvol optreden op Oerol hebben zij de afgelopen jaren opgetreden in kleine zalen en huiskamers. Vanuit die gedachte is het programma destijds ook ontstaan.

Voor Fredie speelt Ramses Shaffy een belangrijke rol in haar leven. Op haar eigen wijze: zo dronk ze menig glas met hem en heeft ze vele memorabele ontmoetingen met hem gehad. Jorick is tijdens zijn opleiding (toneelschool Herman Teirlinck te Antwerpen) in aanraking gekomen met de muziek van Ramses Shaffy. Hij was gelijk verkocht! Sindsdien heeft hij Ramses niet meer kunnen loslaten.

Deze twee invalshoeken bleken een perfecte combinatie te zijn voor het ontwikkelen van een persoonlijk muziektheaterprogramma, waarin Fredie de oude Ramses met de jonge ziel vertolkt en Jorick de jonge Ramses met de oude ziel.

De oude Ramses kijkt terug op zijn leven, terwijl de jonge Ramses in sneltreinvaart voortdendert. Ergens in het midden ontmoeten ze elkaar en gaan ze zingend naar het einde van zijn leven.

Voor het bestellen van tickets kunt u een e-mail sturen naar projectgeestdrift@gmail.com