Historisch journalistiek boek voor VHP

Algemeen
Van links naar rechts voormalig NNC-journalisten Bert Roozendaal, Leo Fijen en Hans Polder. Rechts VHP-voorzitter Gerard Schotsman.
Van links naar rechts voormalig NNC-journalisten Bert Roozendaal, Leo Fijen en Hans Polder. Rechts VHP-voorzitter Gerard Schotsman. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/REGIO - De journalistiek in Waterland; oud-journalisten van de Nieuwe Noordhollandse Courant (NNC) uit de periode 1970 - 1990 hebben daarover een boekje open gedaan. In dit historisch en rijk geïllustreerd werkstuk geven ze een uniek inkijkje hoe zij een krant maakten en hoe het er in die tijd aan toe ging op en buiten de redactie.

Vol anekdotes en illustraties van journalisten van gouwe ouwe NNC

Dinsdagmiddag 19 oktober bood Leo Fijen, oud-NNC journalist, historicus, presentator en hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing van KRO-NCRV, het geschiedkundige boek, waaraan hij ook een bijdrage leverde, aan de voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, Gerard Schotsman aan. Dat gebeurde in boekhandel het Leesteken in Purmerend.

Het historische werkstuk behandelt niet alleen de overgang van een driemaal in de week verschijnend nieuwsblad naar een dagblad, maar het verhaalt ook over de regionale sport in die tijd en het lokale culturele, maatschappelijke en politieke leven in Waterland. 

Bedreigd met slagersmes

Het boek staat vol anekdotes die de journalisten beleefden. Destijds al werden verslaggevers bedreigd; onder meer met een groot slagersmes. Of..., ze werden door boze profvoetballers in de sloot gegooid, of zakten diep door het ijs. Herman Brood nam wraak op het journaille. En NNC-verslaggevers lieten de wereldberoemde kunstenaar Anton Heyboer uit Den Ilp een bus beschilderen. Dit alles geïllustreerd met vele foto’s en cartoons. 

Jean-Marc van Tol vertelt over zijn eerste tekeningen in de NNC voordat hij met Fokke en Sukke landelijke bekendheid kreeg. Ook is er aandacht voor de legendarische Purmerender Ome Jan Bakker, die als Stoet de Standwerker een columnist avant la lettre was en als cartoonfiguur de kolommen vulde.

Goede leerschool

De NNC was een goede leerschool voor velen, niet alleen voor Leo Fijen. Anderen werden misdaadjournalist, schrijver van boeken over de Nederlandse onderwereld, presentatrice van ‘Het oog op morgen’, verslaggever bij ‘Achter het nieuws’, bewaker van het taalgebruik bij de NOS, sportverslaggever en presentator bij de omroep, hoofdredacteur van Truckstar en Zilveren Camera-winnaar.

Het boek ‘Journalistiek in Waterland’,  vol met verhalen over de kleinste krant van Nederland, is te koop bij boekhandel Het Leesteken in Purmerend. De prijs is €15,-..