100 Jaar Crescendo kan eindelijk en goed gevierd worden

Algemeen
Groepsfoto met alle musicerende leden van het orkest.
Groepsfoto met alle musicerende leden van het orkest. (Foto: Fleur Lagerwerf)

PURMEREND - Ga met Henny Siebring (voorzitter), Rita Doorenbos (communicatie en public relations) en Ria Sas (programmacommissie) een gesprek aan over 100 jaar Harmonie Crescendo en de anekdotes vliegen over tafel. Als corona geen roet in het eten had gegooid, zou het eeuwfeest op 1 september 2020 officieel worden gevierd. Iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt, focust nu op de evenementen die de komende maanden op het programma staan. Met zaterdag 19 maart 2022 dik omcirkeld, als datum van het grote jubileumconcert in theater de Purmaryn.

Je wordt er gewoon bijgesleept

Vooruitlopend hierop is 28 november het Sinterklaasconcert in dezelfde Purmaryn, op 11 december gevolgd door het Top 2000-concert en op 1 januari 2022 een groot optreden op de Koemarkt in samenwerking met muziekvereniging Beemsters Fanfare. Zowel het groot orkest als het opleidingsorkest verlenen hieraan medewerking. En om het dunnetjes over te doen staat op zondagmiddag 22 mei 2022 nog een ouderenconcert te gebeuren. Met als speciale gast Sjors van der Panne. 

Een eeuw Crescendo alweer. Henny, Rita en Ria, samen goed voor een halve eeuw lidmaatschap, vertellen dat Crescendo een fijne muziekvereniging is, met betrokken leden. De repetitieavonden zijn gezellig. “Je wordt er gewoon bijgesleept. Juist het muziek maken met jonge en oudere muzikanten geeft zo’n heerlijk gevoel. En de combinatie van koper- en houtblazers samen met slagwerk maakt de klankkleur zo mooi. Het is een feest om daar onderdeel van te zijn,”, omschrijft Ria de sfeer. De dames spelen met hun saxofoon, dwarsfluit en klarinet hun partij met plezier mee in het orkest. 

Glossy

Henny, die de laatste hand legt aan de 64 pagina’s tellende glossy met verhalen, geschiedenis en illustraties over ‘100 Jaar Crescendo’: “We zijn oorspronkelijk een katholieke vereniging, die in 1919 in het Patronaat aan de Purmerendse Kerkstraat is begonnen met muziek maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er een tijdelijke stop geweest en werden de instrumenten letterlijk en figuurlijk onder de grond verstopt. Inmiddels hebben we een groot orkest en - als enige vereniging - een opleidingsorkest. Ook herintredende muzikanten zijn van harte welkom.”

Het bijzondere is dat leden van het groot orkest van Crescendo ondersteuning geven aan het opleidingsorkest. Dit vinden ze leuk en leerzaam om te doen. Rita: “De laatste tijd trekt ons opleidingsorkest meer jeugd aan. Het twee jongste leden van de vereniging zijn negen jaar. 

Plezier op een

Crescendo staat nu al weer ruim tien jaar onder de bezielende leiding van dirigent Wim Klaver. Hij leidt het groot orkest en het opleidingsorkest. Plezier in musiceren staat altijd op nummer een. Dat plezier in combinatie met de doorontwikkeling van het orkest werd extra beloond in 2006, toen Crescendo onder leiding van dirigent Arnold van ‘t End Nederlands kampioen werd. Daarnaast staan andere memorabele optredens de drie dames nog helder op het netvlies. Zoals de concerten met Ellen ten Damme, Ten Sharp, Thijs van Leer, Martine Bijl, Louis van Dijk en de Amsterdamse Kleshmerband. En wat te denken van de kerstconcerten in samenwerking met De Kikkers/The Froggs in de voormalige Koepelkerk en daarna in de Purmaryn. “Als je die momenten op een rijtje zet, denk je wel van wat hebben we mooie dingen gedaan”, zegt Ria. 

Een 100-jarig bestaan gaat meestal samen met het binnenhalen van de titel Koninklijk. Veel meer dan “we zijn er druk mee bezig om dit predicaat te krijgen” wil het trio er niet over kwijt. Wel dat er in het kader van het eeuwfeest een nieuw vaandel wordt gepresenteerd. “Juist de viering van het 100-jarig bestaan is een mooie gelegenheid om een nieuw vaandel te hebben. Het bestaande vaandel willen we te zijner tijd feestelijk overdragen aan het Purmerends Museum”, aldus de voorzitter.

Kom spelen bij Crescendo

In de aanloop naar de eerstvolgende grote activiteit van de vereniging, het Sinterklaasconcert op zondag 28 november, doet de vereniging een oproep aan nieuwe leden. Rita: “We willen dolgraag op voor de volgende honderd jaar. Daarom een oproep aan iedereen die een blaasinstrument bespeelt of slagwerker is om te komen spelen bij Harmonie Crescendo.

Het opleidingsorkest en groot orkest repeteren elke dinsdag in P3; het opleidingsorkest van 18.45 tot 19.45 uur en het groot orkest van 20.00 tot 22.15 uur. Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens vrijblijvend langs. En wil je dit niet afwachten, maar meteen informatie, dan is een e-mail naar secretaris@crescendo-purmerend.nl een manier. Of kijk op de website www.crescendo-purmerend.nl

Het jeugdensemble van Crescendo.