Pieter van Huizen wil toegankelijkheid beter op de agenda

Politiek
Pieter van Huizen: "Het begint met bewustwording."
Pieter van Huizen: "Het begint met bewustwording." (Foto: RodiMedia/NV)

BEEMSTER/PURMEREND - Pieter van Huizen zit sinds een kleine zes jaar in de fractie van PvdA-GroenLinks in Beemster. Hij is bij de verkiezingen van komende week op de lijst van GroenLinks verkiesbaar. Hem interesseert bijna alles binnen de gemeentepolitiek en hij onderschrijft uiteraard het verkiezingsprogramma van GroenLinks zoals voor woningbouw, cultuur, natuur, inclusie etc. Inclusiviteit heeft zijn speciale aandacht. Iedereen moet mee kunnen doen. Mensen met welke beperking dan ook, met bijvoorbeeld een taalachterstand een financiële achterstand of een lichamelijke beperking.

Pieter is blind en gezien zijn eigen ervaringen wil hij in de nieuwe gefuseerde gemeente een lans breken voor meer aandacht voor waar mensen met een beperking tegenaan lopen. “Een beperking beperken, dat is mijn motto”, licht hij toe. “Dat kan wanneer de samenleving toegankelijker wordt ingericht. Een beperking blijft een beperking, maar je kunt deze zo veel mogelijk teniet doen. Enerzijds met technische hulpmiddelen, en anderzijds door administratieve en financiële ondersteuning en sociale integratie.”

Zijn speerpunten zijn de instandhouding van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en het uitbreiden van het AOV (Aanvullend Openbaar Vervoer). Door landelijke bezuinigingen moesten mensen langer thuis kunnen blijven wonen en ontstond de WMO, die de gemeenten moesten uitvoeren. Nu staat echter de WMO onder druk. De druk op mantelzorg neemt toe. “Mantelzorg is OK, maar moet geen verplichting worden”, aldus Pieter. “De toename van de kosten voor de WMO voor de gemeente zijn deels het gevolg van rijksbeleid en moeten niet worden afgerekend door bezuinigingen op de doelgroep.” 

Meer zelfstandigheid

De zelfstandigheid van mensen met een beperking kan worden vergroot, geeft hij aan. “In Purmerend kun je bijvoorbeeld met het AOV niet overal komen in het centrum. Het AOV-vervoer rijdt alleen naar de Purmaryn en de kerk. Als je in een rolstoel zit of blind bent kun je dus niet zelfstandig naar een bepaalde locatie of bij iemand op bezoek en daar vervolgens weer opgehaald worden. Je kunt dan al helemaal niet in de binnenstad wonen. Ben je met een mantelzorger, dan word je aan de buitenkant van de binnenstad afgezet en weer opgehaald. Je moet dan in principe een half uur wachten op het AOV-vervoer om weer naar huis te gaan. Wat zal het comfortabel zijn om droog en met een kop koffie op het vervoer te kunnen wachten!”

Met welke beperking je ook door het leven gaat, elk verdient speciale aandacht

Pieter streeft ernaar om het AOV-vervoer onbeperkt toegang tot de binnenstad te geven. “Dit is kosteloos en technisch direct realiseerbaar. Door het AOV onbeperkt gebruik te laten maken van de mogelijkheid de beperkende paaltjes te laten zakken. En het AOV rijdt in principe elektrisch of op LNG (Vloeibaar Natuurlijk Gas). Zo schoon mogelijk dus.”

Lastig regelen

“Wij hadden wel vergaderingen in het Stamhuis voor GroenLinks”, vervolgt hij. “Maar dan moest ik met iemand meerijden of van de buitenkant van de binnenstad van het AOV-taxibusje worden gehaald en naar het taxibusje worden gebracht. Bizar is het, dat er een centrum voor mensen met een beperking in de Kerkstraat is, waar iemand in een rolstoel niet gebracht en gehaald kan worden. Wanneer straks de vergaderingen in het stadhuis in Purmerend zijn moet ik ook maar zien hoe dat gaat. Je moet de AOV-taxi één uur van te voren hebben gebeld. Heen gaat dat nog wel. Je weet echter nooit hoe laat het is afgelopen, dus het is lastig van tevoren een AOV-taxi te regelen. Het AOV rijdt overigens maar tot middernacht.”

Bewustwording

Zo heeft hij nog wat meer voorbeelden van waar hij zelf tegenaan loopt en waarvan hij probeert anderen bewust te maken. “Ik kan met Siri op mijn iPhone gebruikmaken van WhatsApp. Maar veel mensen sturen foto’s rond zonder tekst erbij. Ik weet dan niet wat er op de foto staat en kan er niet over meepraten. En wanneer ik op een bijeenkomst ben, ben ik bij het napraten afhankelijk van de mensen die me zien en mij ergens bij betrekken, omdat ik niet kan zien waar mensen die ik zou willen spreken met elkaar in gesprek zijn.” Maar het gaat hem niet alleen om blinden of slechtzienden, maakt hij nogmaals duidelijk. “Met welke beperking je ook door het leven gaat, elk verdient speciale aandacht.”

Ik wil een podium zijn voor deze zaken

Podium

Vanuit de Beemster neemt hij het onderwerp mee naar de nieuwe gemeente. Daarom deed hij maandag 8 november jl. in de laatste gemeenschappelijke commissie het woord over toegankelijkheid. Dat zal hij blijven doen. “Ik wil een podium zijn voor deze zaken. Dit ook in het verband van Totaal Toegankelijk Purmerend. Ik heb al heel wat afgeploeterd in mijn leven. Waar men ook niet bij stil staat, is dat alles meer energie kost.”

“Regeltechnisch komt bij alles veel kijken, dat mensen zonder beperking niet hoeven te regelen. Dat is vaak een hele organisatie. Hoe mooi zou het zijn wanneer het allemaal wat makkelijker wordt gemaakt? Het begint allemaal met bewustwording: dat er mensen zijn met een beperking.”