Lichtjesoptocht op 2 januari luidt viering 400 jaar Purmer in

Algemeen
Het stichtingsbestuur met de burgemeesters Don Bijl (Purmerend), Marian van der Weele (Waterland) en Lieke Sievers (Edam-Volendam) voor de inmiddels bekende oldtimer.
Het stichtingsbestuur met de burgemeesters Don Bijl (Purmerend), Marian van der Weele (Waterland) en Lieke Sievers (Edam-Volendam) voor de inmiddels bekende oldtimer. (Foto: aangeleverd)

PURMER - Met een lichtjesoptocht door de polder op zondag 2 januari 2022 start Stichting Purmer 400 jaar haar jubileumjaar. Het tiendaagse feest, met daarin zo’n 40 activiteiten, is van 8 tot en met 17 juli 2022. Ruim 100 vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en ondernemers helpen daaraan mee. Ook de drie gemeenten waaronder de Purmer valt zijn enthousiast. Voorzitter Danny Schouten: “We laten zien waar de Purmer sterk in is: saamhorigheid, innovatie en daadkracht.”

Schouten: “Uit de enquête die we aan alle mensen uit het agrarisch deel van de Purmer stuurden, kwam een veelheid aan haalbare ideeën. Van een kleirace, een roeiwedstrijd, exposities, een reünie, een helikoptervlucht, boeken en lezingen tot een boerenavondmarkt, een open bedrijvendag en activiteiten rond waterbewustzijn. Uit gesprekken met ondernemers en gemeenten kwamen nog andere ideeën naar voren. Zoals een congres over bedrijfsinnovaties en duurzaamheid. Met Boon Edam, de gemeente Purmerend en ondernemersverenigingen vullen we deze nu in. De potentie aan bedrijven is groot. Het jubileumjaar biedt de mogelijkheid om de innovatieve kant van de bedrijven in onze regio te laten zien. We zijn erg blij met de support van Vereniging Purmer Belang en de sponsoren die begrijpen dat zo’n jubileumjaar iets unieks is.”

Verbondenheid

Ronald Knook is secretaris. Aanvullend zegt hij: “Het feestprogramma is gericht op diverse groepen uit de drie gemeente waar de Purmer onder valt. Behalve feestelijke activiteiten organiseren we educatieve, sportieve en bedrijfsactiviteiten. Iedereen is daarbij welkom. We hopen dat de wedstrijden ook teams uit de stedelijke regio’s trekken. Voor leerlingen van scholen uit de omgeving organiseren we een leuke kindermiddag. Het boek dat het Waterlands Archief maakt over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Purmer is voor een breed publiek. En dat geldt ook voor de tentoonstellingen in het Purmer Kerkje. Kortom: we hopen met onze activiteiten mensen uit de hele Purmer en daarbuiten met elkaar te verbinden.”

Programma op site

Penningmeester Gerda Straver tot slot: “Er is een voorlopig programma dat we binnenkort op onze site zetten: purmer400jaar.com. De inwoners sparen via Vereniging Purmers Belang al jarenlang voor dit feestjaar, bedrijven steunen ons ook geweldig en fondsen en gemeenten laten zich ook niet onbetuigd. We hebben er alle vertrouwen in dat we alle ideeën uit kunnen voeren. Het is ook niet niks: een polder die al 400 jaar aan alle kanten floreert!”

Kijk voor meer informatie op www.purmer400jaar.com