Niels van der Gulik brengt ode aan zijn ultieme held Ramses Shaffy

Algemeen
Niels hier met zijn grote held Ramses.
Niels hier met zijn grote held Ramses. ((Foto: Natasja Kristel))

PURMEREND - Niels van der Gulik staat woensdagavond 1 december met zijn theaterconcert Ik Blijf Hier! Een ode aan Ramses Shaffy in de Purmaryn in Purmerend. Toeval of niet, 1 december is de sterfdag van Shaffy. Een mooiere datum om de grote held van Niels van der Gulik te eren is nauwelijks denkbaar.

Ik koester die mooie momenten met Ramses

Van der Gulik (47), geboren in Hoorn en getogen in het Noord-Hollandse Grootebroek, heeft Ramses Shaffy lange tijd gekend, af en toe bezocht en liedjes van en met hem gezongen. “Ik ken hem vanaf het moment dat een vriend van mij, Frank, een tulp naar Ramses wilde vernoemen. Dat was het begin van een bijzondere vriendschap”, vertelt Niels van der Gulik een week voor zijn optreden in Purmerend.

Met zijn theaterconcert blikt Niels terug op deze periode. Van de momenten samen achter de sjoelbak tot aan de muzikale Ramses-avonden die hij verzorgde. “Met Ramses altijd op de eerste rij. Dat was zo in zijn Felix Meritis in Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook Het Park in Hoorn. Hij vond het geweldig en ik niet minder. Ik koester die mooie herinneringen”, aldus Niels ruim tien jaar later.

Niels van der Gulik brengt bekend en minder bekend werk van Ramses Shaffy, vergezeld door de topmuzikanten Coen Molenaar (piano), Peter Wassenaar (contrabas) en Richard Heijerman (drums). En alle naar schatting 20 liedjes, waaronder de klassiekers ‘De een wil de ander’, ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’, worden door Niels voorafgegaan door een anekdote uit zijn tijd met Shaffy.

“We zijn dit theaterprogramma twee jaar geleden begonnen, maar door corona konden we of lange tijd niet optreden of er waren aanpassingen. Ik kan wel zeggen dat het geen negatieve invloed heeft gehad op de invulling van de avond. Dat komt ook omdat ik drie ongelooflijk goede muzikanten naast me heb staan. We hebben allemaal dezelfde instelling en die is dat we elke avond willen knallen. En als dat kan met liedjes van Ramses Shaffy kan mijn avond sowieso niet meer stuk”, sorteert Niels voor op de avond in de Purmaryn.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor Ik Blijf Hier! Een ode aan Ramses Shaffy. Reserveren kan op de website www.depurmaryn.nl 

JOHN BONTJE