Stichting Beemster Vanzelfsprekend houdt de Beemster op de kaart

Algemeen
Nils Duits en Rolf Oosterbaan: "Wij willen van geen wijken weten."
Nils Duits en Rolf Oosterbaan: "Wij willen van geen wijken weten." (Foto: RodiMedia/NV)

BEEMSTER - De belangen van Beemster op de kaart houden, ook en zeker na de fusie: niet als actiegroep of politieke partij maar in het deskundig verenigen en laten horen van de stem van de inwoners. De Stichting Beemster Vanzelfsprekend die op 17 november met een ‘proclamatie’ op de Beemsterbrug bij beide burgemeesters werd gelanceerd, pioniert in een nieuwe, unieke opzet. Deze krijgt onder oprichters Nils Duits (secretaris) en Rolf Oosterbaan (voorzitter), twee ‘bezorgde Beemsterlingen’, en het bestuur steeds meer vorm. “We willen ervoor waken dat de Beemster straks ‘ondersneeuwt’, maar we maken ons ook zorgen over de burgerinbreng. Die is in Nederland niet goed geregeld. Als individu word je slecht gehoord, daarom hebben we de stichting opgericht. Samen voor onze samenleving.”

Aan de opzet van de stichting en de vormgeving van een deskundig bestuur ging een uitgebreide inventarisatie vooraf. Wat voor groepen in Beemster houden zich hier mee bezig, en is er ergens in Nederland een groep die iets soortgelijks doet? “Die is er niet”, benadrukt Nils. “We moesten het zelf vormgeven. We willen zeker geen actiegroep of politieke partij zijn, maar actief inzetten op positieve burgerinbreng. Deskundigheid is daarbij van groot belang. Daarom hebben we werkgroepen opgezet die zich focussen op een bepaald onderwerp, met mensen die weten waar ze het over hebben.”

Wanneer je als burgers ook het initiatief kunt nemen en deskundigheid inbrengen is er pas sprake van echte participatie

Kennis politieke proces

“Ook kennis van het politieke proces is belangrijk, omdat het lastig is voor buitenstaanders om te bepalen wanneer in het proces of besluitvorming je moet instappen om je te laten horen. Daarnaast is steun van de politiek een voorwaarde; we informeerden alle politieke partijen, zaten met de meerderheid aan tafel en spraken met de burgemeesters en ook Beemster organisaties. Ieder reageerde positief. Het gaat om inbreng en bevraagd worden. Want stel een partij doet een voorstel, dan kun je nu op dat onderwerp deskundigheid inbrengen. Nu ligt het initiatief nog bij de politiek, maar dat willen wij veranderen. Wanneer je als burgers ook het initiatief kunt nemen en deskundigheid inbrengen is er pas sprake van echte participatie.”

Geen feedback

En er valt veel te verbeteren is hun overtuiging. Rolf: “Bij de bijeenkomsten over de vier visies voor de Beemster bijvoorbeeld zijn er destijds veel mensen langs geweest. Daar kwamen veel ideeën uit, ook schriftelijk. Die inbreng werd veralgemeniseerd en je zag het niet meer terug in de visies.”

“En dan blijven mensen achter met het gevoel dat ze niet gehoord zijn”, vult Nils aan. “En zonder enige feedback, dat kan veel beter”.

Stevig geworteld

Beide bestuursleden zijn stevig geworteld in de Beemster klei. Nils Duits, in het dagelijks leven psychiater, was ooit Zaankanter maar woont na een periode in het buitenland al sinds 1985 in de Beemster. Zijn band met de polder gaat echter al terug naar zijn 17e jaar, toen hij er verkering kreeg met de dochter van de huisarts. Rolf, na dertig jaar als directeur van de landelijke organisatie voor speeltuinen nu gepensioneerd, is sinds 1978 woonachtig in de Beemster. Maar ook de van oorsprong Purmerender kwam daar al in zijn jeugd toen hij er naar de tuinbouwschool ging, en bijverdiende in de tuinbouwteelt. Ze voelen zich honderd procent Beemsterling. 

We willen meer deelnemers, en we vragen ook om deskundigheid

Denkers en doeners

Inmiddels telt de stichting al zo’n honderd leden, niet alleen Beemsterlingen maar ook Purmerenders en anderen die de Beemster een warm hart toedragen. “Er zijn al veel dwarsverbanden van actieve mensen”, geeft Rolf aan. “We willen meer deelnemers, en we vragen ook om deskundigheid. Los daarvan hebben we denkers en doeners nodig. De doeners gaan actief achter de informatie over het onderwerp aan, schrijven stukken, kijken wat actueel is en politiek belangrijk.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Strategisch op de Beemsterbrug ‘proclameerde’ Leeghwater, in de persoon van Geert Heikens, op 17 november jl. bij de burgemeesters Karen Heerschop en Don Bijl, de missie en visie van de stichting. (Foto: Evert Ruis)

Sociale structuur

Los van de thema’s die ze hebben vastgelegd en aandacht verdienen is er een aantal concrete voorbeelden van zaken waarmee het bestuur aan de gang zal gaan. Zoals het zicht houden op de bebouwing en “zorgen dat het past, op Beemster niveau.” Maar ook het meten van fijn stof langs de A7, en het bewaken van het erfgoed. “Het erfgoed gaat over het besef dat je hier hoort”, licht Rolf toe. “Het is heel persoonlijk. Het gaat om de samenhang, die is kostbaar. Dat is een uitdaging met de nieuwe buurten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de sociale structuur in de Beemster, die zo bijzonder is, overeind blijft.” Ook het uitwerken van de visies is van belang. “Daar willen wij een belangrijke rol in spelen. Veel van de onderwerpen komen daar in terug, zoals scholen en opvang, verkeersveiligheid, sociale structuur, voorzieningen. Als er veel woningbouw bij komt wordt het ook drukker op de weg en moet je bij scholen extra aan verkeersveiligheid doen.”

“We willen in dit alles een positieve inbreng hebben met een duidelijke boodschap. Een inbreng die ook echt wordt gehoord en waar feedback op komt. Waarna de afwegingen voor gemaakte keuzes in de politiek duidelijk zijn. Dat is onze ambitie.”

Wij willen van geen wijken weten

Alles ligt klaar

Dat het tijd nodig heeft dit op te bouwen zien ze zelf ook. “Je bent snel een paar jaar aan het ontwikkelen tot het staat”, schat Nils in. “Maar we hebben al veel ontwikkeld. We hebben een mooie website en sociale media, er ligt een compleet PR-plan, inclusief PR-materialen. En mensen melden zich al aan. De website heeft overigens een digitaal platform waar mensen zelf ook zaken kunnen aanreiken en uitwerken.” Ook qua financiering zijn ze een heel eind.  ”We hebben subsidie gekregen van het VSB Fonds Beemster, en worden gesponsord door bedrijven als CONO en Van ’t Hek. Daarnaast zijn we nog bezig met andere ondernemers. We willen pertinent geen geld van de overheid. We willen honderd procent onafhankelijk blijven.”

Ze gaan duidelijk vol van start. “Iemand uit de politiek gebruikte laatst voor de Beemster de term ‘Wijk’. Nou, dan krijg je het terug, wij willen namelijk van geen wijken weten…..”, besluit Nils strijdlustig.

https://beemstervanzelfsprekend.nl/


(Foto: Evert Ruis)