“Als dat geen kiezersbedrog is”

Algemeen
Afbeelding
((Foto: blacksalmon - stock.adobe.com))

Sinterklaas is het land weer uit. Ontvlucht? Zou kunnen. Wat ieder jaar weer een groot vraagteken is, is of er dit jaar iemand mee naar Spanje is. In de zak, wel te verstaan. Het zou zo maar kunnen. De gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend en Beemster gaven er immers alle aanleiding toe.

Kijk, dat het Forum voor Democratie nogal slordig is met het weghalen van alle verkiezingsborden, dat kon je verwachten. Die partij (of is het meer een beweging?), en dan vooral haar partijleider, maakt er een goede gewoonte van om alle regels aan de laars te lappen. ‘Foutje van de pr-ploeg, niet goed geadministreerd waar alle borden zijn opgehangen’, was het laconieke commentaar van het FvD. Zo kennen we die club. Regels met voeten treden, dan een slap excuus en overgaan tot de orde van de dag.

Is dat erg genoeg voor Sinterklaas om de boosdoener in de zak mee te nemen? Ik denk het niet. maar waar Sint wel verdrietig en waarschijnlijk ook boos van werd, is het gedrag van lijsttrekker Pardoen. Hij wist dat hij niet verkozen kon worden tot gemeenteraadslid, domweg omdat hij niet in Purmerend woont. Dan toch gewoon meedoen (alsof de neus bloedt), niet minder dan 1018 (van de 1362) stemmen binnenslepen, en dan vervolgens zeggen: ik zie af van de raadszetel. 

Duizendenachttien stemmen (da’s niet niks!) uitgebracht op een man die tevoren wist dat hij geen zetel in de gemeenteraad zou gaan innemen. Als dat geen kiezersbedrog is, dan weet ik het niet meer. Ik zou me werkelijk meer dan beduveld voelen als ik mijn stem aan die man had gegeven. En Sinterklaas? Zou Pardoen dan toch mee zijn in de zak?