Purmerendse onderneemsters komen in actie

Algemeen
De drie onderneemsters van Padjedijk voor de actie 'In je hemd'.
De drie onderneemsters van Padjedijk voor de actie 'In je hemd'. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De retail in Nederland is een actie gestart in een poging de winkels weer (veilig) te openen. ‘In je hemd’ is bedoeld om een statement te maken en laat retailers zich fotograferen voor hun winkel, inderdaad in hun hemd. Ladies Fortune, Livera en Ikke & Mama op Padjedijk namen deel aan de actie. “Het duurt te lang, er is te weinig vooruitzicht en er staat geen goede vergoeding tegenover”, geeft Annemiek Donkersloot aan, eigenaresse van Ladies Fortune. “Er moet echt iets gebeuren nu.”

Veel ondernemers staat het water aan de lippen. “Op basis van de verkopen in november en deels december zijn er meer wintervoorraden ingekocht. Met de nieuwe lockdown en de weer opgeschoven uitverkoop konden ze deze niet kwijt maar er is grote noodzaak om van die voorraad af te komen”, licht Annemiek verder toe. “Alle kosten lopen door, maar omdat de norm voor vergoeding is gedateerd op een moment dat de winkels open waren komt daar een vertekend beeld uit zodat er veel te weinig vergoeding tegenover staat.”

Oplossingen

Daarom proberen de retailers gezamenlijk de druk op te voeren in de hoop dat ze zo snel mogelijk de deuren weer kunnen openen. “We hopen op korte termijn iets voor elkaar te krijgen zo. De brancheorganisaties en ook gemeenten pleiten wel voor ons maar kunnen natuurlijk niet aanmoedigen om gewoon maar open te gaan. Zij zijn in gesprek met de overheid en proberen op die manier iets te bereiken.”

“Maar er moeten oplossingen komen. De retail is sowieso niet geschikt voor achteraf betalen van vergoedingen, de kosten daar lopen continu door. Voor de mensen die nu geld tekort komen: schiet het voor, laat ze niet maandenlang watertrappelen en dan verzuipen omdat het te laat is. Er zijn veel ondernemers die geen perspectief meer zien, sommigen stoppen stilletjes hun bedrijf. Er moet wat gebeuren en de winkels openen kan echt veilig!”

Verhuizing

De lockdown komt voor Annemiek zelf precies op het moment van de verhuizing van haar winkel. “Het geld dat ik voor die verhuizing had gereserveerd is al grotendeels aan andere zaken opgegaan. Dat is niet bepaald zoals ik het voor ogen had.”

Extra markt

Maar de collegialiteit tussen de Purmerendse ondernemers is groot: tot 25 januari ‘woont’ Ladies Fortune in bij Livera op de Padjedijk, op 27 januari opent ze de deuren van het nieuwe pand. Ander lichtpuntje is de extra markt die de gemeente Purmerend in de binnenstad toestaat voor de retail. De gemeente neemt ook de kosten van de kramen voor haar rekening. Vrijdag 14 januari van 10.00 tot 16.00 uur zijn de winkeliers te vinden achter de marktkramen en hebben de inwoners de kans te laten zien dat ze solidair zijn met hun lokale ondernemers.