Pand De Koog dicht na vondst hennepkwekerij

Algemeen
De politie trof in het pand spullen aan die gebruikt worden voor hennepkweek.
De politie trof in het pand spullen aan die gebruikt worden voor hennepkweek. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op dinsdag 11 januari heeft burgemeester Don Bijl een bedrijfspand op bedrijventerrein De Koog voor zes maanden gesloten. In het pand werden spullen aangetroffen die gebruikt worden bij de hennepkweek. De vondst kwam aan het licht tijdens een integrale controle op het bedrijventerrein op 20 oktober vorig jaar.

Omdat op basis van de aangetroffen spullen de conclusie kan worden getrokken dat de spullen gebruikt zouden worden voor de hennepkweek, was er sprake van strafbare voorbereidingshandelingen, zoals dat heet. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor zes maanden gesloten.

Opiumwet

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe.

Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het pand voor zes maanden niet mogen betreden. Op het gesloten pand zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

Ondermijning

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.”

Melden

De burgemeester doet een oproep aan de inwoners in Purmerend: “Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via fraudemeldpunt@purmerend.nl.”