Elly Linger publiceert derde kinderboek in coronatijd

Algemeen
Elly Linger toont twee van haar kinderboeken.
Elly Linger toont twee van haar kinderboeken. ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND - Elly Linger wist al op heel jonge leeftijd dat ze juf en schrijfster wilde worden. Die belofte aan zichzelf heeft ze al lang en breed en met succes ingewisseld. De Purmerendse heeft inmiddels al dertien boeken, waarvan zes kinderboeken, op haar naam staan. In de afgelopen coronaperiode vond ze tijd en zin om drie prentenboeken voor 4- tot 7-jarigen te schrijven. Vorig jaar verschenen ‘Mijn oma heet Corona’ en ‘Dierenalfabet’. Deze week is haar nieuwste kinderboek gepubliceerd. De titel is ‘Koa Koala’ en vertelt over een koalabeertje dat zich verveelt in het slingerbos. Elly heeft het boek opgedragen aan haar kleinzoon Koa, die een echte dierenvriend en -kenner is.

“Op de basisschool kreeg ik in groep 6 al te horen dat ik geen opstel hoefde te maken en gaf de juf mij het advies om maar meteen complete verhalen te schrijven. Ik mocht ook vaak achteraan zitten, want - zo redeneerde men - op haar hoeven we niet te letten, dat komt vanzelf wel goed. Daarnaast ben ik opgegroeid in een boekbinderij en mijn broer bundelde in die tijd mijn verhalen tot boekjes”, vertelt Elly over de begintijd van haar auteurscarrière.

Nooit los kunnen laten

Ze heeft het schrijven vanaf dat moment nooit meer los kunnen en willen laten. Het beperkte zich niet alleen tot kinderboeken, want Elly kon haar ei ook goed kwijt in het schrijven van geloofs-, spiritualiteit- en biografische boeken, lied- en dichtbundels en een catecheseboek. Haar boek ‘In rep en roer voor Rembrandt’ is inmiddels in het Engels vertaald. Hoe veelzijdig kan een mens zijn!

Gas extra intrappen

Alle beperkende maatregelen rondom corona hebben haar wel geholpen om het gaspedaal dat schrijven heet nog eens extra in te trappen. “Normaal gesproken organiseren Ans Gerritsen en ik een techniekprogramma voor leerlingen van de basisschool. Daar hadden we het tot nu toe in de ‘gewone’ wereld best heel druk mee. Ook ben ik voorzitter van een Byzantijns koor in Hoorn en speel ik piano bij het koor Cantamo in de Taborkerk. Vanaf het moment dat de pandemie om de hoek kwam kijken stopte alles. En aangezien ik blij word van het stellen van doelen, want dat houdt je gezond, zette ik vol in op het schrijven. Met als gevolg dat ik in de afgelopen twee jaar drie prentenboeken heb geschreven.”

De inkt en de tekeningen in ‘Koa Koala’ zijn bij wijze van spreken nog nat en Elly Linger is alweer aan boek nummer 14 begonnen. Het gaat ‘Elke week een engel’ heten en biedt 52 verhalen van mensen die ooit in hun leven een engel ontmoet hebben. Inmiddels heeft Elly al 15 verhalen ontvangen en geredigeerd.

Aan het opdragen van haar nieuwste boek aan kleinzoon Koa zit nog een extra saillant detail vast. Elly: “Toen hij vijf dagen oud was werd hij lid van Artis. Daarmee was Koa het jongste lid van deze dierentuin. We zijn nu acht jaar verder en als je hem nu een willekeurige vraag over dieren stelt, weet hij gegarandeerd het antwoord. Ongelooflijk, zoveel dierenkennis als hij heeft. Ik heb niet voor niets in de inleiding gezet dat hij zeker weten op termijn directeur van Artis gaat worden.”

Elly Linger (71) nam bijna tien jaar geleden afscheid als directeur van basisschool Trifolium. Dat gaf haar en collega Ans Gerritsen de ruimte om na oprichting van de Manuele Intelligentie Groep (MIG) bedrijfsbezoeken en techniekevents te organiseren voor leerlingen in het basisonderwijs. Dit om de integratie van techniek voor te bereiden. Mede dankzij die inspanningen vanuit MIG kunnen leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum en Da Vinci College nu kiezen voor het Technasium. Het grondig inmasseren van techniek op scholen leverde Elly en Ans een Koninklijke Onderscheiding op.

Prachtige illustraties

Nog even kort de inhoud van ‘Koa Koala’. Koa wil uitproberen hoe het is een ander dier te zijn. Spannend wordt het als hij achtereenvolgens een papegaai, een chimpansee, een kangoeroe, een mier, een olifant, een kangoeroe, een varaan, een vlieg en een adelaar met een koalakop wordt, maar of dat bevalt? Het zegt genoeg dat Koa tenslotte heimwee krijgt, maar de terugkeer naar zijn huis is dan niet zo makkelijk. Het boek is opnieuw prachtig geïllustreerd door haar vaste illustratrice Lilly Scheffer. “Zij maakt geweldige illustraties. Zonder haar zou het maken van prentenboeken onmogelijk zijn.”

Bestellen

De drie prentenboeken zijn te koop in de webshop van de auteur www.bravenewbooks.nl/ellylinger. Wie persoonlijk bij de schrijfster een (gesigneerd) exemplaar wil bestellen, kan terecht op www.ellylinger.nl

JOHN BONTJE

Kleinzoon Koa.