Purmerendse (73) bedreigd na handel op Facebook

Algemeen
Kijk uit met Facebookfraude.
Kijk uit met Facebookfraude. ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND - Het decoratieve kastje dat ze ooit via Facebook wilde verkopen, staat nog steeds in haar huis. Het is de stille getuige van de voorschotfraude die de 73-jarige mevrouw Verhoef (vanwege de gevoeligheid een gefingeerde naam) uit Purmerend trof en waarbij ze zelfs werd bedreigd via e-mail.

Cybercriminelen maken steeds meer slachtoffers door oplichting via telefoon, tablet en PC

Het duurde niet lang voordat een potentiële koper zich meldde vanuit Frankrijk. Hij wilde het kastje graag hebben, maar vroeg ook of mevrouw Verhoef het kon verzekeren voor het transport. “Het geld zou geparkeerd worden en ik zou het later terugkrijgen”, vertelt ze. “In beginsel ging het om 100 euro, maar er werd steeds opnieuw gevraagd om voor het transport coupons te kopen en de codes ervan door te sturen. Op een zeker moment heb ik daar een streep onder gezet. Ik kon het mij simpelweg niet meer veroorloven. De schade is uiteindelijk opgelopen tot 500 euro.”

De reactie van mevrouw Verhoef ontlokte dreigementen bij de dader, die uiteindelijk drie volle weken aanhielden. “Er werd met fysiek geweld gedreigd en daarop heb ik de politie en mijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld,” zo vertelt de 73-jarige inwoonster van Purmerend. “Ook ben ik terechtgekomen bij fraudehelpdesk.nl. Zij adviseerden me niet op de dreigementen in te gaan, omdat het alle kenmerken had van voorschotfraude. Ik had nooit verwacht ooit slachtoffer te worden van deze praktijken. Ik ben er angstig van geworden.”

Alle vertrouwen kwijt

“Deze vorm van oplichting was mij niet bekend. Het was een leerschool, maar dan wel een hele harde,” zegt ze over de zaak die haar uiteindelijk circa 500 euro kostte. “Ik moet het geld als verloren beschouwen; waar het is gebleven, is niet meer te achterhalen. Ik vertrouw niemand meer,” verzucht ze. “Ik reageer niet meer op mensen die ik niet ken en dat levert soms best vervelende situaties op. Toen ik onlangs een brief kreeg van ABN AMRO durfde ik daar niets mee te doen, maar uiteindelijk bleek hij authentiek. Dat ik nu mijn verhaal kan doen, geeft wellicht wat ademruimte. Ik wil anderen bewust maken van het feit dat zulke mensen bestaan.”

“Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is cybercrime zeer aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze gemakkelijk veel potentiële slachtoffers kunnen benaderen. Het aantal aangiften neemt dan ook toe”, stelt Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland. “We adviseren mensen altijd goed op te letten als ze online zakendoen. Zorg ervoor dat je bij verkoop en aankoop van goederen altijd binnen de gestelde voorwaarden van het platform handelt, en klik niet op externe links als het om betalingen gaat.”

Burgemeester Don Bijl van Purmerend is blij dat slachtoffers in zijn gemeente hun verhaal met anderen willen delen: “Cybercrime is lastig op te sporen, terwijl deze vorm van criminaliteit juist steeds toeneemt. De manieren waarop mensen worden opgelicht veranderen steeds. Door erover te praten en ervaringen te delen, worden we allemaal meer bewust van (alle vormen van) cybercriminaliteit. Hiermee voorkomen we meer slachtoffers.”

Doe ook je verhaal

Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je persoonlijke verhaal mailen naar info@nh-sv.nl. Wij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe we anderen in de regio met jouw verhaal kunnen behoeden voor cybercriminaliteit.