Winters Purmerend officieel begonnen - Koemarkt tot en met 6 januari bol van de winterse activiteiten

Nieuws
Eerder deze week werd er nog druk gebouwd op het terrein van Winters Purmerend. (Foto: Han Giskes)
Eerder deze week werd er nog druk gebouwd op het terrein van Winters Purmerend. (Foto: Han Giskes) rodi.nl

PURMEREND - Dit weekeinde barst het eindelijk los! Tot en met zondag 6 januari staat de Koemarkt in het teken van Winters Purmerend. Met om te beginnen op zaterdag 8 december om 18.00 Turn on the Lights ofwel de officiële start van het grootse evenement. Vanaf het moment dat de lichtjes van de kerstboom, in het midden van de ijsbaan, worden ontstoken, zal het gezellig, intiem en ongetwijfeld heel druk worden in het centrum.
Zondag 9 december is er vanaf 11.00 uur volop gelegenheid om vrij te schaatsen. Dit is ook dagelijks van 18.00 tot 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 22.00 uur mogelijk. Te beginnen op maandag 10 december wordt de ijsbaan overdag, van 09.00 tot 17.00 uur, in principe gereserveerd voor het Rabo Schoolschaatsen. Hiervoor hebben zich tot dusverre acht basis- en twee middelbare scholen opgegeven.
Aram Bakr, namens Spurd direct betrokken bij de activiteiten op en rond de ijsbaan: "We vinden het geweldig dat zich al tien scholen hebben opgegeven. Andere twijfelen nog. Het punt is dat aan het einde van het jaar de budgetten van de scholen op zijn of op raken. Het kan zijn dat zich nog enkele scholen definitief melden, maar dat wachten we rustig af", aldus Bakr.

Seniorendag

Aram en de andere mensen van Spurd zijn nog bezig met de verdere invulling van het programma. "We zitten eraan te denken om een dagje te organiseren voor de Prinsenstichting of een speciale seniorendag op touw te zetten. En op de dagen dat scholen geen gebruik maken van de baan kan er natuurlijk ook vrij worden geschaatst. En we hebben natuurlijk ook nog de curlingwedstrijden. Hiervoor zitten we helemaal vol".
Vrij schaatsen

De IJs- en Inline skateclub Purmerend is de tweede grote organisator van activiteiten op de ijsbaan. IJsmeester Adriaan Hordijk en secretaris Gert-Jan Mulder en bijna 25 andere vrijwilligers van de club zijn heel enthousiast over Winters Purmerend en hebben dan ook - als voorbode op een strenge winter- een programma in elkaar getimmerd dat klinkt als een klok. Zij begeleiden het vrij schaatsen, organiseren op zaterdag 15 december, tussen 15.00 en 17.00 uur, kortebaanwedstrijden voor de jeugd van 7 tot en met 12 jaar. Verder is de ijs- en inline skateclub initiator achter de ijshockey-demonstraties die op vrijdag 21 december, tussen 19.00 en 22.00 uur op het Koemarkt-ijs worden gehouden.
Verhuur schaatsen

Hordijk kan degenen die niet over schaatsen beschikken geruststellen. "We hebben 300 paar schaatsen te huur, variërend van maat 24 tot en met 47. Dus laat ze maar komen", aldus de gedreven manus van alles van de club. Voor liefhebbers die wel schaatsen hebben en deze willen meenemen, heeft hij een waarschuwing. "Als ze ijshockey-of kunstschaatsen hebben is dat prima, maar vanwege de veiligheid mag er niet op noren worden geschaatst", aldus Hordijk.
Rond de 90 jeugdleden van de club volgen op zaterdagochtend 21 december lessen op de ijsbaan op de Koemarkt. "Normaal gesproken gaan 14 trainers en assistenten wekelijks op zaterdag met de jeugd op pad naar De Westfries in Hoorn. Maar nu deze schaatsbaan er ligt, organiseren de trainers de lessen in Purmerend. Wat is er mooier dan te schaatsen in je eigen stad en tijdens Winters Purmerend?"
Kerstmarkt

Het zal de meesten inmiddels zijn opgevallen dat het terrein rondom de ijsbaan vol staat met houten chalets. Deze zijn speciaal voor de kerstmarkt neergezet. Het betekent drie dagen lang, van vrijdag 14 tot en met zondag 16 december heerlijk struinen langs alle blokhutten en mooi versierde verkooppunten. Hier vindt en beleeft u alles dat het kerstgevoel compleet maakt.
Bourgondisch Purmerend, de snoepwinkel voor de culinaire liefhebber, is van vrijdag 21 tot en met zondag 23 december. Bezoekers treffen dan veel restaurants, cateraars en delicatessenwinkels uit de omtrek die hun lekkerste producten aan de man proberen te brengen.
Winters Purmerend bestaat verder nog uit de Herdertjestocht, wijnroute en -op zondag 1 januari- 'Purmerend wenst elkaar....Voor meer nieuws rondom het feestelijke evenement verwijzen we u naar de speciale bijlage, volgende week in deze krant. Ook is de website www.winterspurmerend.nl te raadplegen.

Eerder deze week werd er nog druk gebouwd op het terrein van Winters Purmerend. (Foto: Han Giskes)