Verhuisplicht

Nieuws

Het is nog niet zo heel lang geleden dat in ambtenarenland de verhuisplicht een alledaags verschijnsel was. Was! Vandaag de dag wordt de verhuisplicht nog maar zelden toegepast. En dat is te merken.
"Wanneer het dienstbelang dat vereist, kan aan een medewerker de verplichting worden opgelegd dat hij binnen een voorgeschreven gebied woont. Een reden kan zijn dat de goede vervulling van zijn functie te zeer in het gedrang komt als de medewerker op grote afstand van zijn werk woont".
Zoals gezegd is het denken zozeer verruimd dat een ambtenaar nog maar hoogst zelden gedwongen wordt te wonen in de plaats waar gewerkt wordt. Vrijheid blijheid dus, maar of de gemeente er zoveel beter van wordt is hoogst twijfelachtig. Neem nu de gemeente Purmerend. Kijkend naar de tientallen auto’s die om en nabij het gemeentehuis staan geparkeerd en toebehoren aan ambtenaren, en ook naar de stroom ambtenaren die dagelijks het wandelingetje van en naar het NS station maakt, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het overgrote deel van het ambtelijk apparaat Purmerend niet als woonplaats kent.
Wetende dat het gemeentebestuur in hoge mate afhankelijk is van door ambtenaren bedachte visies, plannen of ideeën, én wetende dat die ambtenaren de vrije tijd zelden of nooit in Purmerend doorbrengen, tsja dan is het niet gek om zo nu en dan grote vraagtekens te zetten achter de plannen van het College. Wat weten die ambtenaren van parkeerellende op koopavonden? Welke ervaringen hebben die ambtenaren met het belabberde groenonderhoud als ze nimmer in Purmerender parken of lanen komen? Waarom zouden die ambtenaren zich inspannen om 30% sociale huurwoningen te realiseren als zij zelf in Amsterdam, Almere of Diemen wonen in een prettig koophuis? Ze ondervinden de ellende nimmer aan den eigen lijve.
Mag ik een nieuwjaarswens doen? Voer de verhuisplicht weer in en verplicht ambtenaren te wonen in de gemeente waar zij werken.
Z. Lijner