Een foto uit vervlogen tijden. Van de Nieuwegracht met de muziektent op de achtergrond.
Een foto uit vervlogen tijden. Van de Nieuwegracht met de muziektent op de achtergrond. ((Foto: aangeleverd))

Wandeling vol herinneringen op 3e Pinksterdag

PURMEREND - De oer-Purmerendse Gildegidsen Daan Sopar en Henk Meines hebben het ludieke idee opgevat om op dinsdag 11 juni een zogeheten Pinksterdrie-wandeling te organiseren. Zoals oud-Purmerenders weten is derde pinksterdag een aloude traditie. Met alle herinneringen van dien!

Tot 1980 kwamen de Zaankanters met grote drommen naar Purmerend om een 'bokkie' te kopen. Dit gezegde stamt nog uit de tijd dat er een bokkie of een geitje werd gekocht op de markt in Purmerend, met het doel om op het bleekveldje het gras kort te houden en zeker tegen Kerstmis als een lekker boutje te kunnen verorberen. Deze traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie meer en meer een slokkie kopen. Het was wel altijd een groot feest in de stad. Helaas ging dit soms ook gepaard met stevige knokpartijen. Maar de geest van Pinksterdrie waart nog altijd rond.

De Gilde-gidsen leiden de deelnemers aan de wandeling langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie, zoals "Waar hadden wij deze extra bevrijdingsdag aan te danken, waar waren de verdedigingslinies, welke cafés waren er en wie waren de uitbaters en waar sneuvelden circa 300 Spaanse soldaten"

Kortom, het belooft een bijzondere wandeltocht te worden met voor velen nog dierbare herinneringen.

De tocht duurt ongeveer anderhalf- tot twee uur. Deelname is € 3.50 per persoon (inclusief een consumptie). De start is om 13.30 uur bij de VVV-museumshop aan de Peperstraat 35.

Opgeven kan tot uiterlijk zaterdag 1 juni bij de museumshop. De openingstijden van de shop zijn: dinsdag tot en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. De consumptie wordt na afloop bij Café Bakker aan de Koemarkt genuttigd. Hier is ook een film van de markt van vroeger te zien.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries