Column Z Lijner

Mis

Wat is er toch mis met de ziekenhuizen? Faillissementen, sluitingen, te weinig capaciteit, onvoldoende spoedeisende hulp, het zijn van die berichten die we de laatste tijd te vaak horen en lezen. Ongetwijfeld is de vergrijzing een oorzaak. Het beroep op de gezondheidszorg neemt door de vergrijzing toe.

Ook zal het jarenlange salarisbeleid een negatief effect hebben gehad op de beschikbaarheid van medewerkers. Kennelijk heeft de BV Nederland lang gedacht dat verpleegkundigen ook wel voor een hongerloontje aan het werk zouden blijven. Een misrekening. Kortom, de ontwikkeling in de gezondheidszorg is verontrustend

Ruim 8.000 vacatures

Wat mij echter nog meer verontrust is het bericht in de media over een onderzoek van 78 jaarverslagen van ziekenhuizen. In 2018 nam het aantal moeilijk te vervullen vacatures in ziekenhuizen met maar liefst 39% toe. Ruim 8.000 vacatures zijn er te vervullen. Medewerkers worden ZZP-ers die zich laten inhuren. Daardoor stegen de lasten voor de ziekenhuizen met een kleine 5%. Ook de kosten voor patiënten en bewoners zagen een toename. Deze stegen met 7,5 procent naar 5,5 miljard euro. Deze kosten bestonden vooral uit medicijnen, bestralingsmiddelen en dialysebenodigdheden.

Betere financiële positie

Wel verbeterde ondanks de tekorten en oplopende kosten de financiële positie van Nederlandse ziekenhuizen in 2018. Zo liep het eigen vermogen in totaal op tot 6,9 miljard euro, en was de winst van de instellingen gezamenlijk 444 miljoen euro.

Snapt u het nog? Hogere kosten, veel vacaturen en dus minder behandelingen en toch een groeiend eigen vermogen. Volgens mij is er iets goed mis in de wereld van de ziekenhuizen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries