Metrofan

Algemeen

Argwaan, scepsis, ongerustheid … ach al die gevoelens speelden destijds op bij het naderen van de voltooiing van de Noord-Zuidlijn. Vooral het vooruitzicht dat de bussen niet verder zouden rijden dan metrostation Noord was een somber perspectief. Hoe anders denk ik er nu over. Nooit bereikte een mens sneller hartje stad dan vandaag de dag. De frequentie van de metroritten is hoog, de stations zijn fraai en ook de rijtuigen zien er goed uit. Wij, inwoners van de regio Waterland zijn er in het algemeen op vooruit gegaan.

Amsterdam is nu een echte metropool. In alle grote steden van de wereld pak ik graag de metro die je in een mum van tijd van de ene naar de andere kant van de stad brengt. Amsterdam-Noord, ooit het stiefkindje van de hoofdstad ontwikkelt zich tot een heuse hotspot en yuppenwijk.

Ook de ongekende grote aantallen toeristen ontdekken opeens het noordelijke stadsdeel. Dat biedt kansen voor onze regio. 'Amsterdam zien, Holland ontdekken', luidt de slogan waarmee men de toerist naar ons gebied wil lokken. Wij hebben de molens, de klompen, de oud-Hollandse stadjes, klederdrachten, dijken en polders, kortom in onze regio kun je Holland ontdekken. Gemeentebestuurders vinden het fijn als de toeristen ons bezoeken. Zij zorgen immers voor economische activiteit. Des te opmerkelijker is het dat het metrostastion in Amsterdam-Noord oogt als het einde van de wereld. In die saaie betonnen bunker is geen enkele aanwijzing te zien die de toerist op het idee brengt om Holland te gaan ontdekken. Hoe simpel kan iets zijn? Maak een fraai en uitdagend promotiebord met tips voor een dagje 'Holland ontdekken'. De metro brengt de toerist naar de rand van de stad en het hoog frequente streekvervoer brengt dezelfde toerist in een mum van tijd naar Broek in Waterland, Beemster, Purmerend of Edam. De horeca, de fietsen- en fluisterbotenverhuurders, musea en andere bedrijven doen de rest.

Z. Lijner