Z Lijner over Komkommers

Minder autogebruik, de trein in plaats van het vliegtuig, lokale en regionale producten in plaats van sperzieboontjes uit Marokko of rozen uit Kenia, meer zonnecollectoren en minder gasgebruik, elektrisch rijden, geen of minder vlees. Je hoort het de hele dag door. De mensheid put moeder aarde uit en we zullen toch iets moeten doen om de footprint te verminderen. Geen enkel argument tegenin te brengen, maar leuker wordt het er niet op. We zullen – linksom of rechtsom – ons leven moeten beteren om ook de kindskinderen nog een leefbaar leven te gunnen.

De grote grazers, onze koeien behoren tot de grootste vervuilers. Hun CO2 uitstoot is ongegeneerd omvangrijk. Minder vlees eten leidt tot krimp van de veestapel. Doen dus. Minder vlees, gezonder eten en tegelijk helpen de CO2 uitstoot te reduceren. Is dit nu niet iets voor de Partij voor de Dieren, zou je zo kunnen denken. Een one-issue partij die opkomt voor het welzijn van de dieren. Minder vleesconsumptie, minder koeien, minder ligboxen, minder veetransporten, meer ruimte voor de grazers en jawel hoor, ook nog eens goed voor het milieu. Of nog beter: een actiepunt voor Wakker dier. Niet alleen demonstreren tegen te kleine kippenhokken, misstanden in de slachterijen en tegen legbatterijen. Nee, in het belang van mens en dier strijden voor een vegetarisch, groen en gezond land. Toegegeven, op korte termijn wordt het er niet leuker op, maar op lange termijn wordt het een stuk fijner.

Zo zou je kunnen denken terwijl je in de luie ligstoel op een zonnig Spaans strand mijmert over de toekomst van jezelf, je kinderen en je kindskinderen. Ondertussen genieten van een schijfje frisse komkommer. Na de vakantie het leven beteren?

Z Lijner

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries