Kortebaandraverij op tweede donderdag van september voor jaren gewaarborgd

Algemeen
Het nieuwe bestuur loopt op 12 september mee, maar treedt in januari officieel in functie. Van links naar rechts: Gertjan Otto, Jan Peter Dompeling, Robert Kuiper, Jan Kuiper, Marco Kuiper en Bas Hillecamp.
Het nieuwe bestuur loopt op 12 september mee, maar treedt in januari officieel in functie. Van links naar rechts: Gertjan Otto, Jan Peter Dompeling, Robert Kuiper, Jan Kuiper, Marco Kuiper en Bas Hillecamp. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Gedurende 19 jaar is Jan Kuiper (82) voorzitter, secretaris, penningmeester en manusje van alles van de harddraverij, op de tweede donderdag in september. Kuiper blijft hét gezicht van de kortebaandraverij, ook wel de grootste reünie van Purmerend(ers) genoemd. Maar hij laat zich vanaf dit jaar omringen door vijf door de wol geverfde mannen. Zij hebben zich verenigd met maar één doel voor ogen: continuïteit waarborgen voor misschien wel het grootste en mooiste evenement van en in Purmerend sinds decennia.

Jan Peter Dompeling, Gertjan Otto, Bas Hillecamp, Robert en Marco Kuiper (de zoons van Jan) hebben de handen ineen geslagen om de harddraverij voor de komende lange jaren veilig te stellen. Het vijftal en Jan Kuiper treden officieel per 1 januari 2020 toe tot een nieuw bestuur. Gelijktijdig wordt de verenigingsvorm omgezet in een stichting. Vanaf die dag is dus sprake van Stichting Harddraverij 'Prins Bernhard'.

Rolverdeling

Dompeling gaat zich bezighouden met algemene zaken, verenigingen en de contacten met de gemeente, Otto krijgt de post technische zaken, Hillecamp wordt secretaris, Marco Kuiper penningmeester, broer Robert wordt tweede voorzitter en zal zich voornamelijk bezig gaan houden met de pr en de contacten met de horeca. En Jan behoudt de functie als voorzitter en zal vooralsnog de sponsoring blijven doen.

Voor menigeen zal de verandering binnen komen als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel, maar voor de zes hoofdrolspelers is dat allerminst. Robert Kuiper: "Het idee is eigenlijk twee jaar geleden ontstaan. Wij, Marco en ik, vonden het niet meer verantwoord voor mijn vader om het in zijn eentje te blijven doen. Hij wordt er niet jonger op en hij kreeg ook enkele lichamelijke klachten. Niet geheel toevallig kennen wij elkaar allemaal goed. De een woont tegenover de ander of er is sprake van een kennis of een band in de familie. Zoals Gertjan, die onze zwager is. We zien elkaar dus regelmatig op gelegenheden. Van het een kwam het ander en uiteindelijk is deze constructie eruit gerold. We vormen een vriendenclub en hebben er allemaal veel zin in."

Met veel plezier

Bas Hillecamp, "de afgelopen periode hebben we al op regelmatige basis om de tafel gezeten zodat Jan al zijn kennis van de afgelopen harddraverijen met ons kon delen. Het is een aardige klus om zo'n evenement te organiseren maar we doen het met heel veel plezier."

Jan Peter Dompeling, inhakend: "Doordat we elkaar goed kennen zijn we ook complementair aan elkaar. We weten wat we aan elkaar hebben, zijn loyaal naar elkaar en hebben dezelfde intentie, namelijk om de grootste reünie van Purmerend zeker te stellen. We geven onze ogen op 12 september aanstaande, tijdens de eerstvolgende harddraverij, goed de kost en springen bij waar het nodig is . Voor dit jaar heeft Jan alles nog geregeld, maar we gaan hem op alle gebieden ontlasten. Vanaf volgend jaar gaan we echt de taken verdelen."

Vrijwilligers enthousiast

"We gaan dit jaar zeg maar als stagiaires aan de bak", aldus Gertjan Otto lachend. Dan serieus: "We moeten niet vergeten dat op een dag als de tweede donderdag in september niet minder dan 36 vrijwilligers van 's morgens tien uur tot 's avonds halfnegen in touw zijn om alles goed te laten verlopen. Zeker aan hen zijn we minimaal verplicht om de organisatie te waarborgen. Ze zijn vorige week op de hoogte gesteld en reageerden unaniem enthousiast."

De basis van alle vrijwillige hulp ligt in de Hazepolder en is even uniek als historisch. Jan Kuiper: "Het is allemaal ontstaan vanuit de schoot van de veel te vroeg overleden Sietze de Bruin. De harde kern van het vrijwilligerskorps komt van over de Sluis. En hoe mooi is het dat zijn dochters Cindy en Iris en echtgenoot Bas Kok na zijn overlijden hebben gezegd de hulp voort te zetten. Tot op de dag van vandaag zijn ze er nog bij", aldus Kuiper niet zonder trots.

Het nieuwe bestuur doet geen concessies aan het al vele tientallen jaren bestaande reünie-achtige concept van de tweede donderdag in september, maar heeft wel nieuwe ideeën en ambities. Eén daarvan is om de ondernemers nòg nadrukkelijker te betrekken.

Marco Kuiper, die ervoor moet zorgen dat de financiën op orde blijven: "Het is, naast een jaarlijkse reünie, ook de dag van en voor ondernemers. Zij ontmoeten elkaar op de dag van de harddraverij. Elke ondernemer moet eigenlijk trots zijn dat een feest als dit in stand wordt gehouden. Die traditie moet zeker voortgezet worden. Aan de andere kant zijn we van mening dat ze best een bijdrage mogen leveren. Dat doen velen al, maar we zullen zeker proberen om nieuwe ondernemers te interesseren. Er moet een gezamenlijk gevoel ontstaan om de dag gezamenlijk te dragen."

Ondanks dat de nieuwe ploeg het nieuws tot nu toe redelijk geheim wist te houden, lekte het logischerwijs wel uit bij de verantwoordelijken in het gemeentehuis. Uiteraard in eerste instantie bij burgemeester Don Bijl. "Don Bijl reageerde heel enthousiast. Hij is dolblij dat de harddraverij voor de komende jaren gewaarborgd is. En daar kan ik me helemaal bij aansluiten", zegt een zichtbaar opgeluchte Jan Kuiper tot slot.