Sopraan Andrea Vos gaat een drukke periode tegemoet.
Sopraan Andrea Vos gaat een drukke periode tegemoet. ((Foto: Pim de Vries))

De eindeloze ambitie van Andrea Vos

PURMEREND - Andrea Vos had in haar puberteit en tienerjaren heel andere plannen om het pad van haar zangcarrière te plaveien. Ze was immers opgegroeid met country en zong in bandjes in het Amsterdamse kroegencircuit. Totdat ze op 20-jarige leeftijd mezzo-sopraan en zangpedagoge Sophia van Sante ontmoette. De in de operawereld bekende Van Sante zette Andrea met de uitspraak "jij hebt klassieke aanleg" op het spoor van de klassieke muziek. En ondanks dat de inmiddels 50 jaar jonge Andrea Vos in eerste instantie zoiets had van "dat is iets voor mijn oma en opa", is ze nog steeds dolblij dat ze het destijds afgegeven advies heeft opgevolgd. Het kan geen toeval zijn dat Andrea Vos de afgelopen decennia een ervaren mevrouw in de opera- en operettewereld is geworden. Al is het haar niet komen aanwaaien.

Veelzijdige sopraan aan vooravond van een overvol programma

Andrea Vos werkte vanaf haar 19e bij de Gemeente Amsterdam om haar zangstudie aan het conservatorium te kunnen bekostigen. In dezelfde periode, van 1989-1994, zong ze bij operettegezelschap Thalia. Hier mocht ze een jaar haar eerste hoofdrol vertolken. Vijf jaar later werd ze na een auditie bij de Nederlandse Reisopera aangenomen als freelance sopraan. Ze reisde liefst 9 producties met het gezelschap mee. Na deze periode richtte ze alle aandacht op haar solo-carrière. Van 2003 tot 2007 verbleef zij achtereenvolgens in Nederland, Turkije, Monaco en Frankrijk om verschillende rollen te vertolken en mee te doen aan verschillende producties.

Terug naar Nederland

"Ik vond het na mijn tijd in Turkije tijd worden om terug te gaan naar Nederland. Ik zong bij een orkest, in meerdere hotels, werkte 60 tot 70 uur in de week. Maar het betekende ook dat ik een keuze moest maken. Ik wilde hoe dan ook terug naar mijn familie, ik ben gehecht aan vertrouwde mensen om me heen. De terugkeer betekende ook dat ik een baan erbij moest gaan zoeken. Die vond ik tenslotte hier in Purmerend, als secretaresse van wethouder Harry Rotgans. Een hartstikke leuke job", meent Andrea.

Sinds 2007 werkt ze als freelance sopraan en wordt ze regelmatig gevraagd voor opening- en slotacts voor bedrijfsfeesten, als soliste voor koorproducties, entre-act tijdens diner, sopraan bij het Boboli-ensemble, workshops zang voor koren, vaste invalster bij Opera Familia en vertolkt ze hoofdrollen voor operetteverenigingen. En ondanks dat haar grote liefde uitgaat naar de opera staat ze in november met Operettevereniging Purmerend en Omstreken als Valencienne in de productie Die Lustige Witwe. Een muzikaal avontuur, met tegenspeler Steven Schilp, waar ze enorm veel zin in heeft. Niet in de laatste plaats vanwege het vakmanschap van regisseur Jaap Dijkhuis. "Die man is zo goed. Hij snapt het, voelt de sfeer goed aan en weet je ertoe te brengen tot het uiterste te gaan", zegt Andrea.

Haar ervaring is bovendien dat vertolkers van opera en operette groeien naarmate de jaren vorderen. "Het geldt voor alle klassieke solisten. Ik ben nu 50, maar ik ontdekte bijvoorbeeld tien jaar geleden dat er veel meer diepte in mijn stem zat. Dat komt ook door de ervaring. Ik moet ook heel eerlijk zijn door te zeggen dat ik qua stem een enigszins moeizame periode achter de rug heb. Dat is voornamelijk te wijten aan hormonale klachten, die zich nu eenmaal voordoen bij vrouwen op een bepaalde leeftijd. Het gekke is dat daar in het wereldje nooit over wordt gesproken. Als je aan anderen vraagt hoe het gaat, zeggen veruit de meesten dat het goed gaat. Maar ik weer intussen beter. Gelukkig heb ik mijn stem nu bijna weer op orde, maar het was een uitdaging. Ik zit nu weer lekker in mijn vel en ben zo blij dat die nare tijd achter me ligt", zegt ze met een tevreden blik.

Die Lustige Witwe

Van september tot en met december zit de druk er bij Andrea Vos redelijk hoog op. Naast haar gebruikelijke en ad hoc binnenkomende optredens en de repetities (twee en soms drie keer per week) voor Die Lustige Witwe acteert ze nu ook. Ze speelt Annie in de pilot Herberg de Gauwe Geit, een serie met een fikse knipoog naar Het Schaap met de Vijf Poten. Andrea: "Annie is het hoogblonde domme blondje dat vaak nietszeggende teksten uitkraamt en heel af en toe met een opmerkelijke uitspraak komt. Annie zit ook op Tinder. Het is een hartstikke grappige serie. Of het iets gaat worden moeten we afwachten. En wanneer het op TV komt is ook nog niet bekend."

Ondanks de zijstap naar het acteren blijft het zingen een eindeloze ambitie van Andrea Vos. "Nogmaals, ik heb een hartstikke leuke parttime baan bij de gemeente en ik werk met heel leuke collega's. Maar zingen is toch mijn grootste passie, dat wil ik altijd wel."

Kerkje Kwadijk

Op zaterdag 7 en zondag 8 september staat Andrea Vos, samen met Agnes Kaufmann en Steven Schilp, in het programma 'It's All Darling' in het kerkje van Kwadijk. Met een programma waarin opera, musical en pop elkaar afwisselen. Zaterdag begint het programma om 20.00 uur, zondag om 14.00 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen met 06 15 83 58 84.


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries