Nel Slothorst-Jurgens met haar nieuwe bundel.
Nel Slothorst-Jurgens met haar nieuwe bundel. ((Foto: Rodi Media/John Bontje))

'Adempauze' nieuwe gedichtenbundel van Nel Slothorst-Jurgens

PURMEREND - Nel Slothorst-Jurgens is ondanks haar 91 jaar nog lang niet van plan om te stoppen met het maken van gedichten. Adempauze is de titel van haar zojuist verschenen 7e bundel. Daarmee neemt de kwieke Purmerendse een voorschot op de toekomst. "Ik ben alweer bezig met gedichten voor weer een bundel", zegt ze vastberaden.

In Adempauze staan 112 gedichten van de hand van Nel. Gedichten uit het dagelijks leven. Dat kan van alles zijn. "Als ik iets in mijn hoofd heb, blijft het borrelen. Totdat ik het heb opgeschreven. Dan leg ik het even weg en later ga ik met de aantekeningen aan de slag en maak ik er een gedicht van. Af en toe leg ik 's nachts wakker, dan denk ik aan een onderwerp. Inmiddels ben ik wel zo dat ik er dan uit moet en het ga opschrijven. Doe ik dat niet, ben ik het de volgende dag kwijt", geeft Nel een kijkje in de keuken.

Eerste gedichtje

Nel Slothorst-Jurgens is sinds decennia een bekende dichteres in Purmerend en omgeving. Toen ze 20 jaar jong was stuurde ze haar eerste gedichtje naar de krant. "Dat werd meteen geplaatst en dat is eigenlijk altijd gebleven. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden. Dat kwam ook doordat ik, als meisje van 14, moest werken. Mijn broers moesten daarentegen studeren. Dat was nu eenmaal zo. Desondanks heb ik in mijn leven zoveel cursussen gevolgd, daar zou ik eigenlijk een doctoraal voor moeten verdienen", zegt ze lachend.

Boek

Haar werk haalde menig tijdschrift en krant. Nu nog publiceert het Purmerends Nieuwsblad zo nu en dan een gedicht van haar hand. Eén keer maakte ze een uitstapje met het boek De Lange Weg. En ook dit kreeg een goede pers en veel bekendheid. "Om alle feiten na te pluizen heeft me veel tijd gekost. Toen was Google nog niet zo in en moest ik alles aan de hand van telefoontjes naar mensen toetsen. Dat leverde wel weer heel interessante en leuke gesprekken op. Zo moest ik eens weten of de Duitsers in de oorlog geld in beslag namen. Ik belde een bank op en de directeur vond dat zo leuk en vertelde uitgebreid over hoe het er destijds aan toe ging."

Vol in het leven

Nel Slothorst-Jurgens staat immer vol in het leven. De Purmerendse heeft zeker geen ouderwetse opvattingen, verbaast zich wel met enige regelmaat over zaken die er spelen. Zoals de vervuiling van de Nederlandse taal. "Er moeten steeds meer Engelse termen gebezigd worden, ik vind dat storend en het doet de mooie Nederlandse taal geweld aan", meent ze. Iets anders zijn nieuw geïmplementeerde gezegdes, die te pas en te onpas opduiken. Nel vind er eentje momenteel uitspringen, namelijk 'dat vind ik een dingetje'. "Ik heb daar eerst heel erg aan moeten wennen, maar nu vind ik 'm grappig. Je hoort het ook steeds vaker."

Nieuwsgierigheid heeft haar hele leven aan de basis gestaan van de gedichten die ze maakte. "Als er wat is gebeurd, wil ik weten wat. Daarna schrijf ik het op. Het kan zomaar zijn dat in die aantekeningen een nieuw gedicht schuilt."

Potentie in ouderen

Als grootste nadeel, ook in relatie tot haar leeftijd, ervaart Nel dat haar denken en lichaam niet parallel aan elkaar lopen. "In mijn hoofd weet ik het allemaal nog zo goed, maar mijn lichaam wil niet altijd meewerken. Dat stoort me soms", zegt ze. Toch plaatst ze juist de ouderen in de samenleving op een voetstuk. "Er zit zoveel potentie in oudere mensen. Het jammere is alleen dat ze het vaak zelf niet weten", klinkt het gedecideerd.

De bundel Adempauze is tevens een soort familie-uitgave, want zoon Simon maakte de tekeningen en nicht Annemieke deed de eindredactie. Het boekje is onder meer verkrijgbaar bij Het Leesteken in de binnenstad en Vivant Van Oostrom op winkelcentrum Makado in Wheermolen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries