Column Sportraad

Leden, wat doet u er mee?

Enkele weken terug hadden we onze jaarvergadering waarbij onze leden, de sportverenigingen in Purmerend en omstreken, hun akkoord moeten geven over het gevoerde beleid. Voor alle verenigingen is dit een belangrijk moment. Helaas zien we bij vrijwel alle verenigingen dat dit slecht bezochte bijeenkomsten zijn. Een demonstratie van een ervaren lid, een bingo of gastspreker kan de belangstelling versterken. Maar doorgaans is dit niet afdoende.

Wij als sportraad hadden dit keer als gastspreker, de heer Guido Thys. Hij noemt zichzelf een persoon met meer dan 50 jaar klantervaring. Vanuit dat perspectief kijkt hij naar organisaties en verenigingen. Het was een prikkelende avond waarbij hij bij heel veel zaken die wij normaal vinden een vraag stelt. Bijvoorbeeld waarom zijn er besturen nodig? Maar ook wat doet u met u leden? Hoe creëert u een aantrekkelijk aanbod. Waarom biedt u maar één sport aan waar alles om draait? Of waarom creëert u sportgelegenheden waar slecht één sport kan worden aangeboden?

In Purmerend zien bij een groot aantal verenigingen een teruglopend ledenaantal. Dat wil niet zeggen dat de inwoners minder bewegen, maar mogelijk bewegen ze op een andere manier. Door bijvoorbeeld naar een sportschool te gaan of op eigen gelegenheid te gaan wandelen, fietsen, hardlopen of vissen. Maar we weten het niet. Spurd gaat daar onderzoek naar doen. De uitkomst geeft inzicht over het bewegingsgedrag van de verschillende leeftijdsgroepen in Purmerend en omstreken. Als we dit weten dan kunnen we ook zien waar het accent van het beleid moet liggen. De inwoner tot meer bewegen aanzetten of erkennen dat men wel genoeg beweegt maar niet in georganiseerd verband.

Wat het onderzoek ook oplevert het is goed, op basis van feiten, na te denken over het bewegingsaanbod, verenigingsstructuren of ander manieren van organiseren en samenwerking tussen verenigingen in de wijk. Dit vormt de basis voor het accommodatiebeleid. Overigens twijfelt de sportraad niet dat, gegeven de huidige vraag uit het onderwijs en bewegingsaanbieders, een tweede multifunctionele sportaccommodatie noodzakelijk is. De Beuk bewijst dat dit dan goed te exploiteren is. Een fijne vakantie,

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries