Wie gaat gezellig zwemmen met Pascale?

Algemeen
Pascale wil erg graag zwemmen en zoekt hulp daarbij
Pascale wil erg graag zwemmen en zoekt hulp daarbij (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND - Wie van zwemmen houdt en graag iemand een plezier doet kan de Purmerendse Pascale van de Weerd heel gelukkig maken. Pascale is rolstoel-gebonden maar zou dolgraag wekelijks willen zwemmen. Daar heeft ze echter een beetje hulp bij nodig. Bij het omkleden en om, hoewel ze zelfstandig kan zwemmen, tijdens het zwemmen een oogje in het zeil te houden. Het is niet heel zwaar werk maar een beetje goede conditie helpt wel, net als wat ervaring in de zorg. 'Ik vind het belangrijk dat zij het ook leuk vindt en er plezier in heeft', geeft Pascale aan. Haar nieuwe begeleider mag gratis met haar mee naar het zwembad.

De goedlachse Pascale (40) is ondanks haar lichamelijke beperking erg actief. Ze is zelf ook jarenlang vrijwilligster geweest, bij de muziekschool. Ze werkt graag met kinderen en is op zoek naar iets op dat gebied waarvoor ze zich weer kan inzetten. Dat is moeilijk maar zelf een vrijwilliger vinden voor het zwemmen net zo. 'Ik heb van alles geprobeerd", zegt ze. "Tot briefjes bij de supermarkt en een oproep op Facebook aan toe."

Ze heeft altijd veel gezwommen, ze had zelfs 12 jaar een vaste vrijwilligster die twee keer per week met haar mee ging naar het Leeghwaterbad. Ze mist het enorm. 'Ik leef best gezond maar ik ben ook een bourgondiër, ik hou erg van lekker eten. Maar als je de hele dag zit vliegen de kilo's er aan. Bovendien helpt het me heel erg als ik even uit deze zithouding kom en mijn spieren los kan maken. Dan heb ik veel minder last van mijn nek en schouders. In het water ben ik gewichtloos en kan ik me vrij en goed bewegen. Dus voor mijn gezondheid is het wel essentieel dat ik kan zwemmen. Als iemand dit wil proberen kunnen we beginnen met 1 keer per week, en daarna naar twee, liefst op de dinsdag en vrijdag, van 10 tot 11." Het zwemuitje kost de begeleider ongeveer 2,5 uur per keer, maar daar krijgt ze wel zelf een uurtje gratis zwemmen voor terug, én het aangename gezelschap van Pascale.

Wie dit zou willen doen kan Pascale even een mailtje sturen, pascale.van.de.weerd@chello.nl en dan neemt ze gelijk contact op.