Dames van het ballet hebben er zin in

Algemeen
De enthousiaste meiden van het ballet. Op de achtergrond van links naar rechts Maureen Wilcke Petra Hendriks Esther Oosting. Voor Lenneke Bobeldijk, Femke Bobeldijk en Saskia Molenaar.
De enthousiaste meiden van het ballet. Op de achtergrond van links naar rechts Maureen Wilcke Petra Hendriks Esther Oosting. Voor Lenneke Bobeldijk, Femke Bobeldijk en Saskia Molenaar. (Foto: Peter Knook)

PURMEREND - Operettevereniging Purmerend & Omstreken staat weer voor de jaarlijkse uitdaging. Op de zaterdagavonden 2, 9 en 16 november, alsmede op zondagmiddag 10 november presenteert het bloeiende operettegezelschap de wereldberoemde operette Die Lustige Witwe van Franz Lehár. De regie en tekstvertaling is van Jaap Dijkhuis, Harrie Buijs heeft de muzikale leiding en Ed Latulette is regie-assistent en heeft de choreografie voor zijn rekening genomen.

Operettevereniging P&O voert Die Lustige Witwe ten tonele

Purmerend & Omstreken is gezegend met een divers ledenbestand. Van de 54 leden zijn evenveel mannen als vrouwen lid van de vereniging. Het oudste (niet spelende lid) is de 90 jaar inmiddels gepasseerd en dit jaar zijn opnieuw twee meisjes van 15 op de ledenlijst gekomen.

De diversiteit uit zich niet alleen in de invulling van de solistische rollen vanuit de leden maar ook de uitvoering van de choreografie. Dit jaar staan de dames Maureen Wilcke (23), Petra Hendriks (41), Esther Oosting (36), Lenneke Bobeldijk (31) Femke Bobeldijk (34) en Saskia Molenaar (46) in het ballet. Vanaf april 2019 oefenen zij, onder leiding van Ed J. Latulette, wekelijks de choreografie en die is zeker dit jaar niet mis. De spierpijn kon vooral in het begin van de repetities niet worden ontkend, maar het eindresultaat is geweldig, zo zal het publiek ervaren.

Betrokkenheid

Hoe zijn deze dames bij P&O terecht gekomen? Purmerend op Zondag laat het zestal aan het woord. Opvallend is dat allen al vele jaren met veel plezier lid zijn. Het tekent de betrokkenheid bij de operettevereniging.

Esther Oosting geeft aan dat haar ouders al 46 jaar lid van P&O zijn en dat zij als klein meisje bij de vereniging werd betrokken achter de schermen en tijdens de voorstellingen. Ze is al 20 jaar lid van P&O.

Voor Petra Hendriks geldt eigenlijk hetzelfde. Haar vader zat al bij de club en als klein meisje mocht zij figureren in bepaalde voorstellingen. "De liefde voor zang, dans en toneelspel is destijds geboren", aldus Petra nu. Ze is inmiddels 24 jaar lid van de vereniging.

Lenneke Bobeldijk is sinds 2007 lid en zegt dat de klassieke muziek op school haar erg aansprak, met name de koorstukken. "Via een collega maakte ik kennis met P&O en ik was meteen verkocht. Ik voelde me direct thuis", aldus Lenneke. Het streven naar perfectie binnen P&O spreekt haar erg aan. Tijdens de voorstellingen neemt Lenneke de grime voor haar rekening.

Hoge kwaliteit

Lenneke's zus Femke keek het lidmaatschap van haar zus eerst een paar jaar aan en raakte vervolgens diep onder de indruk van de hoge kwaliteit die P&O ten tonele brengt. Zij roemt met name het hoge 'one big happy family' gehalte binnen P&O. "Ongeacht de leeftijd van een lid heeft ieder zijn of haar taak binnen de club en geniet iedereen als de zaal hartstochtelijk applaudisseert", zegt Femke, die in 2010 tot de P&O-familie toetrad.

Saskia Molenaar is P&O in 2010 komen versterken. In dat jubileumjaar werden 'De Jantjes' opgevoerd en Saskia werd gevraagd om de rol van Toffe Jans te spelen. Dat was haar eerste ervaring met P&O en zij is nooit meer weggegaan. Zij roemt de goede sfeer binnen de club. Daarnaast geeft Saskia aan dat zij zich heeft verbaasd over de vele humor die in operettes schuilt en de schoonheid van de muziek. Saskia: "Ik geniet van de professionaliteit waarmee de voorstellingen worden benaderd en uitgevoerd."

De moeder van Maureen Wilcke en ook tantes en oom waren al jaren lid van de vereniging. Maureen gaf zich in 2015 als 19-jarige op als lid. "Ik vind zingen, dans en toneel heerlijk om te doen en kijk enorm uit naar de uitvoeringen van Die Lustige Witwe."

De dames nodigen operetteliefhebbers uit om Die Lustige Witwe te komen bezoeken. Dit jaar zijn er 4 solisten van buiten aangetrokken voor de hoofdrollen. In de bak zit een professioneel orkest die de zaal vult met de bekende melodieën. De decors en kleding zijn dit jaar weer een lust voor het oog en de grote zaal van theater De Purmaryn maakt een bezoek van de uitvoering meer dan waard. "Kom heerlijk genieten", is hun devies.

Lidmaatschap

De dames roepen belangstellenden uit om eens een repetitie bij te wonen. Elke donderdag om 20.00 uur start de repetitie in 't Stamhuis in Purmerend. Purmerend & Omstreken bestaat volgend jaar niet voor niets 70 jaar. 70 jaar jong zeggen ze en eindigen in koor: "P&O is zijn tijd ver vooruit'!

Die Lustige Witwe is te zien op zaterdag 2, 9 en 16 november aanvang 20.15 uur en zondag 10 november om 14.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 en zijn telefonisch te reserveren bij de kassa van De Purmaryn, tel. 0299 43 22 05. Tevens door te mailen naar info@depurmaryn.nl of kassa@depurmaryn.nl