Haperingen

'Bouw van huurwoningen stokt in Amsterdam. Ontwikkelaars en investeerders krijgen hun plannen niet rendabel onder het huidige strenge regime van de gemeente en laten hun grondposities ongemoeid.'

Zo luidde onlangs de kop van het Financiële Dagblad. Wat is er aan de hand? In een toenemend aantal gemeenten zie je dat van projectontwikkelaars wordt geëist dat tenminste 30% van de woningen die gebouwd gaan worden vallen in de categorie sociale huur. Een begrijpelijke eis gelet op de enorme woningbehoefte aan betaalbare huurwoningen. Tegelijkertijd zie je dat de (particuliere) ontwikkelaars daarvoor bedanken. Zij zien te weinig mogelijkheden om nog iets te verdienen aan projecten die voldoen aan de gemeentelijke eisen.

In Purmerend lijkt dat niet veel beter te zijn. Niet zelden hoor ik (meestal via via) dat de kleinere, particuliere ontwikkelaars zich uit onze stad terugtrekken. Om reden als zojuist gemeld. Ontwikkelaars willen best wat risico lopen, maar dat doen ze niet als het vooruitzicht op winst niet of nauwelijks aanwezig is. Voor gemeenten een dilemma. Wie de oplossing heeft mag zich melden.

Wethouder Thijs Kroese is druk met het ontwikkelen van plannen die ertoe moeten leiden dat ondanks de strenge regels het toch aantrekkelijk is voor ontwikkelaars om in Purmerend aan de slag te gaan. Die acties alleen al verdienen alle waardering. Zet ´m op Thijs! Iedere medaille heeft een keerzijde. Ook deze. Op het terrein Zijp wil de Linden Groep een appartementencomplex ontwikkelen: De Looiers. Menigeen ziet op die plek liever iets minder robuuste gebouwen verrijzen. Bewoners van de Purmersteenweg komen in het geweer en hebben inmiddels een procedure lopen bij de Raad van State. Een vertragende factor voor De Linden Groep.

Voor de tegenstanders van De Looiers is er hoop. De procedure bij de Raad van State kost veel tijd. Bovendien - zo kwam mij ter ore – heeft de bouwer al laten weten de eerste anderhalf jaar geen tijd en mensen te hebben om überhaupt met de bouw te kunnen starten. In de tussentijd zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Het zal mij niet verbazen dat tegen de tijd dat de appartementen echt in de verkoop gaan de prijzen zo hoog zijn dat er niemand meer is die voor die prijs in zo'n appartement wil wonen. Zou het dan toch niet doorgaan.......                                                                                                                                                                                                                

Z. Lijner

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries