De winnende formatie van Gerrit Rietveld.
De winnende formatie van Gerrit Rietveld. ((Foto: Olivier Huisman))

Vmbo'ers Gerrit Rietveld in finale Vakkanjers

APELDOORN/PURMEREND - Vmbo-leerlingen van het Gerrit Rietveld uit Purmerend hebben een ticket naar de landelijke finale van Vakkanjers in de wacht gesleept tijdens de regiofinale bij het ROC Aventus.

In Apeldoorn presenteerden de teams hun ideeën voor een monument van nu, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het winnende team met Eline, Lotte, Robin en Mats van het Gerrit Rietveld uit Purmerend hebben een LightCube gemaakt in de vorm van een hart.

Teams bedenken monumenten van nu voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei

De teams kwamen naar Apeldoorn met allerlei verschillende ontwerpen. Van een vredesfontein die kan dienen als plek van ontmoeting en die culturen samenbrengt. Een VR bril waarmee je kunt beleven hoe het is om in een oorlogssituatie te leven tot een interactief hart dat symboliseert dat je respect voor elkaar en voor ieders geloof moet hebben. "Ik was ontzettend verrast hoe de leerlingen zich door het thema vrijheid hebben laten inspireren", zegt Barbara Boender, jurylid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Voor de jury was het een feest om alle presentaties bij te wonen. De winnaars hadden het begrip vrijheid letterlijk naar een hoger plan getrokken. Ik kijk nu al uit naar de finale."

Vakkanjers is een programma waarin vmbo'ers en mbo'ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge 'vrijheid in beweging' daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu.

Landelijke finale

De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de landelijke finale, die donderdag 13 juni in Utrecht wordt gehouden. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de uitvindingen en monumenten van de Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of www.youtube.com/vakkanjers.

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend!


Via de wekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alles wat er in Purmerend gebeurt, leuke evenementen en diverse winacties.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een weekendje weg!

De Rodi Purmerend nieuwsbrief:

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries