Zelfs de jongste jeugd liet zich gelden.
Zelfs de jongste jeugd liet zich gelden. ((Foto: aangeleverd))

Zakken vullen op HVC Compostdag

PURMEREND - De mouwen opgestroopt, een stralende zon, en het geluid van scheppen die over de grond schrapen. Het is hard werken om de auto vol met compost te krijgen. De bezoekers van Compostdag in Purmerend hadden het er graag voor over.

Zo'n 500 bezoekers kwamen compost halen. In totaal werd er 2000 ton compost meegenomen. De automobilisten mochten zelf scheppen en voor de grote voertuigen stond een shovel klaar. Frans Hendriks van HVC ontving de bezoekers: "Het is een zalige dag om te werken en het enthousiasme onder bezoekers is heel groot. Je ziet iedereen voorbij komen met trekkers, karretjes en zelf scheppers", aldus Hendriks na afloop.

De supergrondstof compost maakt HVC van ingeleverde gft & etensresten. "Ik ben hier super blij mee, want het is gewoon hartstikke goed spul voor mijn tuin. En zo is de cirkel toch weer rond hè", merkt bezoeker Jur enthousiast op. Zijn kinderen zijn op dat moment druk in de weer met eigen strandscheppen om een zak compost te vullen.

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.


Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval vind je op www.hvcgroep.nl/gft.

Meer berichten