Het prachtige raadhuis van Graft is een absolute parel in Laag Holland.
Het prachtige raadhuis van Graft is een absolute parel in Laag Holland. ((Foto: aangeleverd))

Pracht en praal in de raadszaal

REGIO - Wellicht ben je deze bijzondere raadhuizen al eens tegengekomen. Is dat nog niet het geval? Neem dan snel eens een kijkje. Want in het bijzondere Laag Hollandse landschap staan een aantal pareltjes van zeventiende-eeuwse bouwkunst! In De Rijp, Graft en Grootschermer staan deze raadhuizen.

Het zijn vroege voorbeelden van de Hollandse Renaissancestijl waarbij het gebruik van (betaalbaar) baksteen werd gecombineerd met (kostbaar) natuursteen. Maar ook de uitbundige versiering met decoratief metselwerk, blokjes zandsteen, gevelstenen en gebeeldhouwde figuren zijn voorbeelden van deze stijl.

Grote welvaart

De raadhuizen zijn gebouwd in een periode van grote welvaart en werden niet alleen gebruikt als vergaderruimte voor het dorpsbestuur, maar dienden ook om het dorp en het dorpsbestuur meer aanzien te geven. Er werd dan ook rechtgesproken.

Tot ver in de jaren zeventig en negentig, want tot die tijd zaten in respectievelijk Graft en De Rijp burgemeester en wethouders hier nog op de antieke stoelen… Tegenwoordig wordt er in de raadzalen vooral getrouwd, gefeest en vergaderd.

Want hoe leuk is het om elkaar het jawoord te geven in een historische setting van vierhonderd jaar geleden waarin hout, prachtig betegelde haarden en klassiek meubilair de toon zetten. Om van het sprookjesachtige decor voor de bruidsreportage maar niet te spreken.

Bijzonder en stijlvol

Uiteraard zijn de meeste tafels, stoelen en kasten wel een keer vervangen, maar de restaurateurs deden altijd hun best dichtbij de originelen te blijven. Bijzonder, stijlvol en echt iets om trots op te zijn!

Bron: Bureau Toerisme Laag Holland

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten
 

Fotoseries